Francuski sud ponovo naložio izručenje mafijaša Greka Italiji

Tanjug
Francuski sud ponovo naložio izručenje mafijaša Greka Italiji

PARIZ - Francuski sud je danas ponovo donio odluku o izručenju Italiji osuđenog mafijaškog ubice Edgara Greka, koji je u bjekstvu od 2006. godine.

Apelacioni sud u Lionu dao je “pozitivno mišljenje” o izručenju, na ročištu održanom ranije tokom dana, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Vrhovni sud Francuske poništio je u januaru presudu o izručenju Italiji Greka, koju je Apelacioni sud u Lionu doneo u aprilu 2023. godine.

Odluka je bila suspendovana nakon žalbe Vrhovnom sudu, koji je ranije presudio da je bilo proceduralnih manjkavosti u presudi apelacionog suda i predložio ponovo saslušanje Greka.

Greko je u Italiji osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je 1991. godine u ribarnici u Kalabriji nasmrt pretukao pajserom dvojicu suparničkih kriminalaca.

Osumnjičen da pripada ozloglašenoj i moćnoj mafijaškoj organizaciji “'Ndrangeta”, sa sedištem u Kalabriji, Greko je pobegao iz Italije nakon izricanja presude 2006. godine, preuzeo novi identitet i ime Paolo Dimitrio, i u francuskom gradu Sent Etjenu počeo da radi kao pica-majstor u italijanskom restoranu.

Francuska policija uhapsila ga je u februaru 2023. godine, nakon čega je Italija zatražila njegovo izručenje.

Rojters navodi da je Greko imao toliko samopouzdanja da se pod lažnim identitetom pojavljivao u medijima gde je hvalio svoj restoran, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana