Француски суд поново наложио изручење мафијаша Грека Италији

Танјуг
Француски суд поново наложио изручење мафијаша Грека Италији

ПАРИЗ - Француски суд је данас поново донио одлуку о изручењу Италији осуђеног мафијашког убице Едгара Грека, који је у бјекству од 2006. године.

Апелациони суд у Лиону дао је “позитивно мишљење” о изручењу, на рочишту одржаном раније током дана, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Врховни суд Француске поништио је у јануару пресуду о изручењу Италији Грека, коју је Апелациони суд у Лиону донео у априлу 2023. године.

Одлука је била суспендована након жалбе Врховном суду, који је раније пресудио да је било процедуралних мањкавости у пресуди апелационог суда и предложио поново саслушање Грека.

Греко је у Италији осуђен на доживотну казну затвора, јер је 1991. године у рибарници у Калабрији насмрт претукао пајсером двојицу супарничких криминалаца.

Осумњичен да припада озлоглашеној и моћној мафијашкој организацији “'Ндрангета”, са седиштем у Калабрији, Греко је побегао из Италије након изрицања пресуде 2006. године, преузео нови идентитет и име Паоло Димитрио, и у француском граду Сент Етјену почео да ради као пица-мајстор у италијанском ресторану.

Француска полиција ухапсила га је у фебруару 2023. године, након чега је Италија затражила његово изручење.

Ројтерс наводи да је Греко имао толико самопоуздања да се под лажним идентитетом појављивао у медијима где је хвалио свој ресторан, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана