Francuski ribari:Napredak u pregovorima sa Velikom Britanijom ili novi protest

Tanjug
Francuski ribari:Napredak u pregovorima sa Velikom Britanijom ili novi protest

PARIZ - Evropska komisija će u ponedeljak održati dodatne razgovore sa Velikom Britanijom o dozvolama za ribolov, kako bi pokušala da riješi spor u koji su uključeni francuski ribari koji su od ovog vikenda zaprijetili protestima ako se napredak ne postigne.

-Dosadašnji pregovori sa Britanijom doveli su do samo nekoliko dozvola, a do kraja m-eseca očekujemo pojašnjenje oko pravila ribarenja u britanskim vodama - saopštilo je francusko udruženje ribara, prenosi Rojters.

Kako je danas poručio francuski Nacionalni komitet za pomorsko ribarstvo i morski uzgoj (CNPMEM), na dosadašnji način ne može da se riješi spor između Britanije i Francuske oko ribarenja nakon Bregzita.

CNPMEM je naveo i da je dobio čvrsta uvjeravanja od ministarke mora Anik Žirarden da neće odustati od borbe za dobijanje dozvola za francuske ribare.

Velika Britanija je u maju poslala dva patrolna broda svoje mornarice prema ostrvu Džerzi, nakon što su francuski ribari zaprijetili da će da blokiraju glavnu luku tog ostrva, a sama francuska Vlada čak zaprijetila isključivanjem električne energije kojom snabdijeva Džerzi.

Šezdeset do 80 francuskih ribarskih brodova blokiralo je tada luku Saint-Helier, glavni grad na Džerziju, u znak protesta zbog, kako tvrde, uskraćivanja njihovih ribolovnih prava nakon Bregzita, odnosno nakon što je Velika Britanija zvanično napustila zajedničko tržište i carinsku uniju 31. januara 2020.

Ostrvo Džersi formalno nije deo Velike Britanije, već se vodi kao autonomni posjed krune, što znači da je London odgovoran za tu teritoriju.

Spor je nastao kada je lokalna vlast Džersija, na osnovu trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Evropske unije, od francuskih ribara zatražila dokaze da su više godina unazad lovili u ostrvskim vodama.

Vlada Francuske, međutim, tvrdi da ribarenje u Lamanšu nije dieo sporazuma sa Evropskom unijom i zahteve Džersija naziva ništavnim, a ministarka Žirarden je ranije poručila vlastima na Džersiju da ne zaborave da električnu energiju dobijaju iz Francuske i da bi dovod struje mogao da im bude obustavljen.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana