Француски рибари:Напредак у преговорима са Великом Британијом или нови протест

Танјуг
Француски рибари:Напредак у преговорима са Великом Британијом или нови протест

ПАРИЗ - Европска комисија ће у понедељак одржати додатне разговоре са Великом Британијом о дозволама за риболов, како би покушала да ријеши спор у који су укључени француски рибари који су од овог викенда запријетили протестима ако се напредак не постигне.

-Досадашњи преговори са Британијом довели су до само неколико дозвола, а до краја м-есеца очекујемо појашњење око правила рибарења у британским водама - саопштило је француско удружење рибара, преноси Ројтерс.

Како је данас поручио француски Национални комитет за поморско рибарство и морски узгој (CNPMEM), на досадашњи начин не може да се ријеши спор између Британије и Француске око рибарења након Брегзита.

CNPMEM је навео и да је добио чврста увjеравања од министарке мора Аник Жирарден да неће одустати од борбе за добијање дозвола за француске рибаре.

Велика Британија је у мају послала два патролна брода своје морнарице према острву Џерзи, након што су француски рибари запрijетили да ће да блокирају главну луку тог острва, а сама француска Влада чак запрijетила искључивањем електричне енергије којом снабдijева Џерзи.

Шездесет до 80 француских рибарских бродова блокирало је тада луку Саинт-Хелиер, главни град на Џерзију, у знак протеста због, како тврде, ускраћивања њихових риболовних права након Брегзита, односно након што је Велика Британија званично напустила заједничко тржиште и царинску унију 31. јануара 2020.

Острво Џерси формално није део Велике Британије, већ се води као аутономни посjед круне, што значи да је Лондон одговоран за ту територију.

Спор је настао када је локална власт Џерсија, на основу трговинског споразума између Велике Британије и Европске уније, од француских рибара затражила доказе да су више година уназад ловили у острвским водама.

Влада Француске, међутим, тврди да рибарење у Ламаншу није дiео споразума са Европском унијом и захтеве Џерсија назива ништавним, а министарка Жирарден је раније поручила властима на Џерсију да не забораве да електричну енергију добијају из Француске и да би довод струје могао да им буде обустављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана