Evropska komisija savjetovala Holandiji da prinudno otkupi zemlju od farmera

Tanjug
Foto: Ilustracija

AMSTERDAM- Evropska komisija (EK) je na novembarskom sastanku savjetovala Holandiju da prinudno otkupi zemlju od svojih poljoprivrednika da bi tako drastično smanjila emisije azota do 2030. godine.

Organizacija "Prati novac" ("Folow the money") i državni javni medijski servis NOS su na osnovu dokumenata u koje su imali uvid zaključili da je šef kabineta evropskog komesara za klimu Diderik Samson, nekadašnji holandski političar, dao taj savjet predstavnicima holandskog Ministarstva za poljoprivredu, prirodu i kvalitet hrane.

Samson je na pomenutom sastanku rekao da Holandija nema previše vremena za odlaganje ciljeva vezanih za redukciju emisija azota, prenose "Nederlands tajms".

On je dodao da je prinudni otkup zemlje najbolje rješenje.

Prinudni otkup zemlje od poljoprivrednika je veoma osjetljivo političko pitanje u Holandiji.

Partija poljoprivrednika BBB, koja je ubjedljivo pobijedila na lokalnim izborima prošle nedjelje, oštro se protivi prinudnom otkupu zemlje od farmera, kao i većina poslanika u holandskom parlamentu.

Holandija smatra da je u sklopu politike redukcije emisija azota prinudni otkup zemlje krajnje rješenje.

Zvanično, EK provjerava da li su države članice usklađene sa politikom EU, ali same države odlučuju kako će se uskladiti sa Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana