Европска комисија савjетовала Холандији да принудно откупи земљу од фармера

Танјуг
Foto: Илустрација

АМСТЕРДАМ- Европска комисија (ЕК) је на новембарском састанку савјетовала Холандију да принудно откупи земљу од својих пољопривредника да би тако драстично смањила емисије азота до 2030. године.

Организација "Прати новац" ("Фолоw тхе монеy") и државни јавни медијски сервис НОС су на основу докумената у које су имали увид закључили да је шеф кабинета европског комесара за климу Дидерик Самсон, некадашњи холандски политичар, дао тај савјет представницима холандског Министарства за пољопривреду, природу и квалитет хране.

Самсон је на поменутом састанку рекао да Холандија нема превише времена за одлагање циљева везаних за редукцију емисија азота, преносе "Недерландс тајмс".

Он је додао да је принудни откуп земље најбоље рјешење.

Принудни откуп земље од пољопривредника је веома осјетљиво политичко питање у Холандији.

Партија пољопривредника БББ, која је убједљиво побиједила на локалним изборима прошле недјеље, оштро се противи принудном откупу земље од фармера, као и већина посланика у холандском парламенту.

Холандија сматра да је у склопу политике редукције емисија азота принудни откуп земље крајње рјешење.

Званично, ЕК провjерава да ли су државе чланице усклађене са политиком ЕУ, али саме државе одлучују како ће се ускладити са Европском унијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана