Evropska Komisija: Pred Zapadnim Balkanom veliki posao u borbi za čist vazduh

Tanjug
Evropska Komisija: Pred Zapadnim Balkanom veliki posao u borbi za čist vazduh

BRISEL - Upotreba čvrstih goriva, uglja u industriji, energetici i grijanju domaćinstava i izduvni gasovi starih automobila, glavni su uzročnici zagađenja u zemljama Zapadnog Balkana, ocijenila je danas Evropska komisija.

“Ne vidimo dramatičan napredak koji je potreban, pogotovo kada je u pitanju zdravlje građana”, izjavio je komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus.

U Evropskoj komisiji i Evropskoj agenciji za životnu sredinu naglašavaju da se sa zemljama Zapadnog Balkna radi na postizanju tehničkih standarda kada je riječ o kvalitetu vazduha, a samim tim i na zaštiti života i zdravlja građana.

Dodaje se da zemlje regiona tek čeka “veliki posao” u toj oblasti, koji zahtijeva kako političku volju, tako i finansijsku podršku.

“U pripremi je Zeleni sporazum sa Zapadnim Balkanom u kojem ćemo definisati i pristupiti riješenju izazova sa kojima se države suočavaju. Mislim da je to važno ne samo za region veći i za EU i saradnju i optimističan sam da mozemo postći rezutate koji će biti vidljivi” kaže Sinkevičijus.

U Briselu ocjenjuju da se u EU smanjuje broj prijevremenih smrti čiji je uzročnik zagađenje vazduha, ali da je i dalje visokom nivou.

Navodi se da je izloženost sitnim česticama prouzrokovala je oko 417.000 preranih smrti u 41 evropskoj zemlji u 2018. godini, od čega se 379.000 smrtnih slučajeva dogodilo u EU-28.

Izveštaj o “Kvalitetu vazduha u Evropi - 2020” pokazuje da su Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Poljska i Rumunija prekoračile graničnu vrijednost Evropske unije za fine čestice (PM2,5) u 2018. godini.

Samo četiri zemlje u Evropi - Estonija - imale su koncentracije finih čestica koje su ispod strožih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Evropska agencija za životnu sredinu još nije pripremila finalni izveštaj o uticaju zagađenja na zdravlje za ovu godinu, ali obrađeni dio potvrdio je da je tokom pandemije Kovid19 zabilježen značajan pad koncentracije NO2 i PM čestica u velikim gradovima.


Zaključuje se ipak da zaključavanje društva nije način za smanjenje zagađenja, već kontinuirana primjena ekoloških i klimatskih politika širom Evrope i svijeta.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana