EU uvela sankcije protiv sedam osoba „zbog pokušaja destabilizacije Moldavije“

Tanjug
EU uvela sankcije protiv sedam osoba „zbog pokušaja destabilizacije Moldavije“

BRISEL - Evropska unija uvela je sankcije protiv sedam osoba iz Moldavije zbog njihovih akcija kojima su destabilizovali i potkopavali teritorijalni integritet te bivše sovjetske republike, koja se graniči sa Ukrajinom.

Sankcije su objavljene u utorak, uoči dolaska više od 40 evropskih lidera u Kišinjev, koji bi na sastanku u četvrtak trebalo da izraze podršku Moldaviji i njenoj prozapadnoj vladi, koja je osudila rusku akciju u Ukrajini, prenosi Rojters.

EU pomaže Moldaviju od dolaska predsjednice Maje Sandu na vlast 2020. godine, a najavljeno je da će duplirati makroekonomsku podršku toj zemlji na 290 miliona evra.

Tri osobe protiv kojih je EU uvela sankcije pobjegle su iz Moldavije, a dvije od njih su optužene za bankovne prevare.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel naveo je u saopštenju da je tih sedam osoba “odgovorno za radnje usmjerene na destabilizaciju, podrivanje ili ugrožavanje suvereniteta i nezavisnosti” Moldavije i Ukrajine.

Sandu je na društvenim mrežama napisala da su te osobe izdale nacionalni interes Moldavije i da rade u korist Kremlja.

Jedan od njih je Vlad Plahotniuc, koji je prokazan kao glavni čovjek u prevari vrijednoj milijardu dolara iz 2014-2015. godine, a drugi je proruski nastrojeni financijski magnat Ilan Sor, koji je prošloga mjeseca osuđen na 15 godina zatvora, a organizovao je masovne antivladine proteste iz egzila u Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana