ЕУ увела санкције против седам особа „због покушаја дестабилизације Молдавије“

Танјуг
ЕУ увела санкције против седам особа „због покушаја дестабилизације Молдавије“

БРИСЕЛ - Европска унија увела је санкције против седам особа из Молдавије због њихових акција којима су дестабилизовали и поткопавали територијални интегритет те бивше совјетске републике, која се граничи са Украјином.

Санкције су објављене у уторак, уочи доласка више од 40 европских лидера у Кишињев, који би на састанку у четвртак требало да изразе подршку Молдавији и њеној прозападној влади, која је осудила руску акцију у Украјини, преноси Ројтерс.

ЕУ помаже Молдавију од доласка предсједнице Маје Санду на власт 2020. године, а најављено је да ће дуплирати макроекономску подршку тој земљи на 290 милиона евра.

Три особе против којих је ЕУ увела санкције побјегле су из Молдавије, а двије од њих су оптужене за банковне преваре.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел навео је у саопштењу да је тих седам особа “одговорно за радње усмјерене на дестабилизацију, подривање или угрожавање суверенитета и независности” Молдавије и Украјине.

Санду је на друштвеним мрежама написала да су те особе издале национални интерес Молдавије и да раде у корист Кремља.

Један од њих је Влад Плахотниуц, који је проказан као главни човјек у превари вриједној милијарду долара из 2014-2015. године, а други је проруски настројени финанцијски магнат Илан Сор, који је прошлога мјесеца осуђен на 15 година затвора, а организовао је масовне антивладине протесте из егзила у Израелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана