Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Tanjug
Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

VAŠINGTON - Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu prije dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

"Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu", rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu. Prema njegovim rečima, visoki predstavnik EU Žozep Borelj je jasno stavio do znanja da su se strane obavezale i da će se sporovođenje dogovora odraziti na evropski put obe strane.

"Sporazum je put ka pomirenju Srbije i Kosova. Važno je da pojasnimo kako će dve strane nastaviti dalje. Implementacija mora odmah da počne i obe strane će imati benefite od toga. Smatram da su najvažnije evroatlantske integracije.

Napredovaćemo samo ako sporazum što pre počne da se primenjuje", rekao je on. Kako je istakao, Srbija mora da radi na ključnim elementima aneksa.

"Za obe strane je važno da se sve preostalo iz Briselskog sporazuma primeni. To se od obe strane očekuje.

Nastavićemo dalje da radimo sa obe strane i našim partnerima", rekao je on. Na pitanje da li se na sastanku u Ohridu razgovaralo o članstvu KiM u međnarodnim organizacijama, on je kazao da ne može to da kaže, ali da se razgovaralo o svemu što stoji u evropskom predlogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana