Ескобар: Договор у Охриду правно обавезујући, иако није потписан

Танјуг
Ескобар: Договор у Охриду правно обавезујући, иако није потписан

ВАШИНГТОН - Специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је договор постигнут у Охриду прије два дана корак ка нормализацији односа између Београда и Приштине, као и да је правно обавезујући, иако није потписан.

Он је на онлајн конференцији за медије истакао да је требало много храбрости и визије председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција Аљбина Куртија да се дође до тога.

"Овај споразум је правно обавезујући за обе стране. Иако није потписан то је споразум у сваком смислу", рекао је он и прецизирао да то значи у сваком смислу. Према његовим речима, високи представник ЕУ Жозеп Борељ је јасно ставио до знања да су се стране обавезале и да ће се споровођење договора одразити на европски пут обе стране.

"Споразум је пут ка помирењу Србије и Косова. Важно је да појаснимо како ће две стране наставити даље. Имплементација мора одмах да почне и обе стране ће имати бенефите од тога. Сматрам да су најважније евроатлантске интеграције.

Напредоваћемо само ако споразум што пре почне да се примењује", рекао је он. Како је истакао, Србија мора да ради на кључним елементима анекса.

"За обе стране је важно да се све преостало из Бриселског споразума примени. То се од обе стране очекује.

Наставићемо даље да радимо са обе стране и нашим партнерима", рекао је он. На питање да ли се на састанку у Охриду разговарало о чланству КиМ у међнародним организацијама, он је казао да не може то да каже, али да се разговарало о свему што стоји у европском предлогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана