Eskalacija trgovinskih sporova između EU i Kine u STO

Tanjug
Eskalacija trgovinskih sporova između EU i Kine u STO

BRISEL – Evropska komisija je saopštila danas da je zatražila formiranje sudskih vijeća u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), kao slijedeći korak u dva trgovinska spora sa Kinom, pošto nije uspjela da ih riješi bilateralno.

Dva spora, pokrenuta pred STO početkom godine, tiču se navodnih kineskih ograničenja prava kompanijama iz EU da koriste strane sudove za zaštitu svojih visokotehnoloških patenata i kineske trgovine s Litvanijom, članicom EU, prenosi Rojters.

Evropska komisija, koja je nadležna za trgovinsku politiku 27-članog bloka, navela je da su kineske mjere u oba slučaja vrlo štetne za evropska preduzeća, te da one protiv Litvanije narušavaju trgovinu i lance snabdijevanja unutar EU.

Komisija je zvanično zatražila konsultacije sa Kinom u STO, kao prvi korak u sporovima koje je pokrenula u STO. Takve konsultacije rijetko dovode do rješavanja sporova.

Iz EK su dodali da će sudski paneli u STO vjerovatno biti formirana početkom 2023, te da bi postupci vijeća mogli da potraju do godinu i po.

Kinesko Ministarstvo trgovine je saopštilo da će zahtijeve EU rješavati u skladu sa procedurom STO za rješavanje sporova.

Zahtjevi EK upućeni STO dolaze u vrijeme kada EU preispituje svoj stav prema Kini, koju sve više vidi kao konkurenta i sistemskog rivala nego kao partnera.

Ruska invazija na Ukrajinu takođe je navela lidere Unije da izraze zabrinutost zbog ekonomskog oslanjanja na Kinu, jer je zauzela neutralniji stav po pitanju tog sukoba, navodi Rojters.

Sjedinjene Države i EU održale su u ponjedeljak treći sastanak Savjeta za trgovinu i tehnologiju (TTC) na ministarskom nivou, koji je osmišljen da pojača regulatornu saradnju i demonstrira jedinstven front protiv Kine.

Jedan zvaničnik EU rekao je da vrijeme podnošenja zahtjeva nije povezano sa TTC-om, već da je odraz potrebne aktivnosti da se pojačaju oba slučaja.

U slučaju Litvanije, mnoge akcije Kine nisu objavljene u formi mjera, koje su obično u fokusu sudskih sporova pred STO.

Jedan od sporova odnosi se na smanjenje diplomatskih odnosa Kine s Litvanijom od decembra 2021. i pritisak na multinacionalne kompanije da prekinu veze s tom baltičkom državom, nakon što je dozvolila Tajpeju da otvori de fakto ambasadu u Vilnjusu.

Komisija je navela da je Kina takođe zabranila uvoz alkohola, govedine, mliječnih proizvoda, trupaca i treseta iz Litvanije pozivajući se na praopise o bezbjednosti biljaka i hrane, bez konkretnih dokaza koji bi opravdali zabrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana