Ескалација трговинских спорова између ЕУ и Кине у СТО

Танјуг
Ескалација трговинских спорова између ЕУ и Кине у СТО

БРИСЕЛ – Европска комисија је саопштила данас да је затражила формирање судских вијећа у Свјетској трговинској организацији (СТО), као слиједећи корак у два трговинска спора са Кином, пошто није успјела да их ријеши билатерално.

Два спора, покренута пред СТО почетком године, тичу се наводних кинеских ограничења права компанијама из ЕУ да користе стране судове за заштиту својих високотехнолошких патената и кинеске трговине с Литванијом, чланицом ЕУ, преноси Ројтерс.

Европска комисија, која је надлежна за трговинску политику 27-чланог блока, навела је да су кинеске мјере у оба случаја врло штетне за европска предузећа, те да оне против Литваније нарушавају трговину и ланце снабдијевања унутар ЕУ.

Комисија је званично затражила консултације са Кином у СТО, као први корак у споровима које је покренула у СТО. Такве консултације ријетко доводе до рјешавања спорова.

Из ЕК су додали да ће судски панели у СТО вјероватно бити формирана почетком 2023, те да би поступци вијећа могли да потрају до годину и по.

Кинеско Министарство трговине је саопштило да ће захтијеве ЕУ рјешавати у складу са процедуром СТО за рјешавање спорова.

Захтјеви ЕК упућени СТО долазе у вријеме када ЕУ преиспитује свој став према Кини, коју све више види као конкурента и системског ривала него као партнера.

Руска инвазија на Украјину такође је навела лидере Уније да изразе забринутост због економског ослањања на Кину, јер је заузела неутралнији став по питању тог сукоба, наводи Ројтерс.

Сједињене Државе и ЕУ одржале су у понједељак трећи састанак Савјета за трговину и технологију (ТТЦ) на министарском нивоу, који је осмишљен да појача регулаторну сарадњу и демонстрира јединствен фронт против Кине.

Један званичник ЕУ рекао је да вријеме подношења захтјева није повезано са ТТЦ-ом, већ да је одраз потребне активности да се појачају оба случаја.

У случају Литваније, многе акције Кине нису објављене у форми мјера, које су обично у фокусу судских спорова пред СТО.

Један од спорова односи се на смањење дипломатских односа Кине с Литванијом од децембра 2021. и притисак на мултинационалне компаније да прекину везе с том балтичком државом, након што је дозволила Тајпеју да отвори де факто амбасаду у Вилњусу.

Комисија је навела да је Кина такође забранила увоз алкохола, говедине, млијечних производа, трупаца и тресета из Литваније позивајући се на праописе о безбједности биљака и хране, без конкретних доказа који би оправдали забране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана