Erdogan i Džonson o Švedskoj, Finskoj, NATO, cijenama hrane...

Tanjug
Erdogan i Džonson o Švedskoj, Finskoj, NATO, cijenama hrane...

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sinoć sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom i rekao mu da najveći problem u zahtjevima Švedske i Finske za prijem u NATO predstavljaju veze tih država sa osobama pod kontrolom terorističke organizacije Radničke partije Kurdistana (YPG/PKK).

Iz kabineta turskog predsjednika saopšteno je da su Erdogan i Džonson telefonom razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama, uključujući zahtjeve Švedske i Finske za prijem u NATO i rat u Ukrajini, prenosi Anadolija.

Dodaje se da je Erdogan rekao da se ne smije zanemariti opravdana reakcija turske javnosti na zahtjeve za prijem u NATO zemalja koje podržavaju terorizam.

Erdogan je poručio da Ankara želi da bude sigurna da će Finska i Švedska podržavati vrijednosti NATO i da će adekvatno odgovoriti na legitimne zabrinutosti Turske.

Istovremeno iz Londona je poručeno da je Džonson prenio Erdoganu da će Finska i Švedska pružiti dragocjen doprinos NATO Alijansi, prenosi Rojters.

Portparol Džonsona rekao je da je britanski premijer zamolio Erdogana da razgovara sa švedskim, finskim i NATO kolegama o tome uoči samita lidera u Madridu u junu.

Džonson i Erdogan takođe su razgovarali o tome da odblokiranju rutu za izvoz ukrajinskih žitarica i o rastu cena hrane u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana