Ердоган и Џонсон о Шведској, Финској, НАТО, цијенама хране...

Танјуг
Ердоган и Џонсон о Шведској, Финској, НАТО, цијенама хране...

АНКАРА - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је синоћ са премијером Велике Британије Борисом Џонсоном и рекао му да највећи проблем у захтјевима Шведске и Финске за пријем у НАТО представљају везе тих држава са особама под контролом терористичке организације Радничке партије Курдистана (YPG/PKK).

Из кабинета турског предсједника саопштено је да су Ердоган и Џонсон телефоном разговарали о билатералним и регионалним темама, укључујући захтјеве Шведске и Финске за пријем у НАТО и рат у Украјини, преноси Анадолија.

Додаје се да је Ердоган рекао да се не смије занемарити оправдана реакција турске јавности на захтјеве за пријем у НАТО земаља које подржавају тероризам.

Ердоган је поручио да Анкара жели да буде сигурна да ће Финска и Шведска подржавати вриједности НАТО и да ће адекватно одговорити на легитимне забринутости Турске.

Истовремено из Лондона је поручено да је Џонсон пренио Ердогану да ће Финска и Шведска пружити драгоцјен допринос НАТО Алијанси, преноси Ројтерс.

Портпарол Џонсона рекао је да је британски премијер замолио Ердогана да разговара са шведским, финским и НАТО колегама о томе уочи самита лидера у Мадриду у јуну.

Џонсон и Ердоган такође су разговарали о томе да одблокирању руту за извоз украјинских житарица и о расту цена хране у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана