Erdogan: Alija Izetbegović je jedan od najvećih lidera islamskog sveta

Tanjug
Erdogan: Alija Izetbegović je jedan od najvećih lidera islamskog sveta

Nezamislivo je da Turska okrene leđa regionu Balkana, sa kojim ima zajedničku istoriju, geografiju i sa kojom dijeli sudbinu, poručio je Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan se osvrnuo na devedesete godine i rat na prostoru bivše Jugoslavije.

“Nažalost, tokom devedesetih godina bili smo svjedoci bolnih događaja na Balkanu koji su ranili srca svih nas. Iako je prošlo četvrt vijeka, bol Srebrenice još je svježa. Ipak, uprkos svim patnjama i nevoljama koje je Balkan proživio, izvukao je i pouku iz istorije i u posljednjih 25 godina postigao vrlo ozbiljan napredak na putu ka stabilnosti, bezbednosti i miru”, rekao je predsjednik Turske.

Turska je, kazao je, bila podrška ovom procesu.

“Okviri pristupa naše zemlje Balkanu jesu poštovanje, regionalno zajedništvo, sveobuhvatnost”, kazao je Erdogan.

Govoreći o BiH, Erdogan je rekao da je Alija Izetbegović bio jedan od, kako je naveo, najvećih mislilaca, političara i lidera ne samo Bosne i Hercegovine već cijelog islamskog svijeta.

“Bio je hrabar u ratu, privržen otac u porodici, iskren prijatelj, mudri vođa koji je doveo svoju naciju do nezavisnosti. Najveće djelo Alije Izetbegovića jeste Bosna i Hercegovina, a najveće naslijeđe dostojanstvo...”, rekao je turski predsjednik.

Upitan zašto pojedinim zemljama toliko smeta sporazum između Turske i Libije, Erdogan je odgovorio: “Naši sagovornici u Libiji jesu premijer Seraj i Vlada nacionalnog jedinstva, koja je priznata od UN. Libija, s kojom imamo vijekovima ukorijenjene odnose, takođe je naš susjed na Mediteranu. Nismo mogli biti promatrači u nastojanjima izostavljanja naše države i kiparskih Turaka u potrazi za resursima ugljovodonika i njihovog prerađivanja na istočnom Sredozemlju”, kazao je Erdogan.

Ukazao je da je potpisivanjem dva sporazuma prošlog mjeseca saradnje Turske sa Libijom podignuta na najviši nivo.

“’Sporazum o bezbjednosnoj i vojnoj saradnji i Sporazum o ograničenju pomorskih nadležnosti' donijeli su jako važne strateške dobiti našoj zemlji. Ovim koracima pokvareni su planovi izbacivanja Turske iz jednačine Mediterana”, kazao je, između ostalog, Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana