Ердоган: Алија Изетбеговић је један од највећих лидера исламског света

Танјуг
Ердоган: Алија Изетбеговић је један од највећих лидера исламског света

Незамисливо је да Турска окрене леђа региону Балкана, са којим има заједничку историју, географију и са којом дијели судбину, поручио је Реџеп Тајип Ердоган.

Ердоган се осврнуо на деведесете године и рат на простору бивше Југославије.

“Нажалост, током деведесетих година били смо свједоци болних догађаја на Балкану који су ранили срца свих нас. Иако је прошло четврт вијека, бол Сребренице још је свјежа. Ипак, упркос свим патњама и невољама које је Балкан проживио, извукао је и поуку из историје и у посљедњих 25 година постигао врло озбиљан напредак на путу ка стабилности, безбедности и миру”, рекао је предсједник Турске.

Турска је, казао је, била подршка овом процесу.

“Оквири приступа наше земље Балкану јесу поштовање, регионално заједништво, свеобухватност”, казао је Ердоган.

Говорећи о БиХ, Ердоган је рекао да је Алија Изетбеговић био један од, како је навео, највећих мислилаца, политичара и лидера не само Босне и Херцеговине већ цијелог исламског свијета.

“Био је храбар у рату, привржен отац у породици, искрен пријатељ, мудри вођа који је довео своју нацију до независности. Највеће дјело Алије Изетбеговића јесте Босна и Херцеговина, а највеће наслијеђе достојанство...”, рекао је турски предсједник.

Упитан зашто појединим земљама толико смета споразум између Турске и Либије, Ердоган је одговорио: “Наши саговорници у Либији јесу премијер Серај и Влада националног јединства, која је призната од УН. Либија, с којом имамо вијековима укоријењене односе, такође је наш сусјед на Медитерану. Нисмо могли бити проматрачи у настојањима изостављања наше државе и кипарских Турака у потрази за ресурсима угљоводоника и њиховог прерађивања на источном Средоземљу”, казао је Ердоган.

Указао је да је потписивањем два споразума прошлог мјесеца сарадње Турске са Либијом подигнута на највиши ниво.

“’Споразум о безбједносној и војној сарадњи и Споразум о ограничењу поморских надлежности' донијели су јако важне стратешке добити нашој земљи. Овим корацима покварени су планови избацивања Турске из једначине Медитерана”, казао је, између осталог, Ердоган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана