Ruske snage zaustavile napredovanje ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti

GS/Agencije
Rat u Ukrajini ulazi u 223.dan
Foto: Ria Novosti | Rat u Ukrajini ulazi u 223.dan

KIJEV,MOSKVA- Rat u Ukrajini ulazi u 223.dan. Ruska duma ratifikovala sporazume o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji. Kijev od SAD dobija još četiri sistema HIMARS, javlja "Rojters". Švedska tvrdi da curenje gasa iz Sjevernog toka 2 i dalje traje, dok "Gasprom" saopštava da je pritisak u gasovodima stabilizovan, te da je curenje zaustavljeno. Oslobođen direktor nuklearke Zaporožje, saopštava Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

22.00 Bajden obećao novih 625 miliona dolara pomoći Kijevu

Američki predsjednik Džozef Bajden naveo je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim da će Vašington obezbijediti 625 miliona dolara nove bezbjednosne pomoći Kijevu, uključujući višelansirni raketni sisatem HIMARS, saopšteno je danas iz Bijele kuće.
Bajden je sa Zelenskim razgovarao uz potpredsjednika Kamalu Haris.

“Bajden je obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok bude potrebno”, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Američki Stejt department saopštio je da će paket sadržati četiri lansera HIMARS i rakete, 32 haubice sa 75.000 komada municije, 200 protivminskih vozila i mine razarajućeg usmjerenog dejstva /MRUD/.

21.00 Zaharova: Izvještaj o ljudskim pravima u Ukrajini jednostran

Moskva smatra da je izvještaj o ljudskim pravima u Ukrajini Komesarijata UN za ljudska prava jednostran i neuravnotežen, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Prema riječima Zaharove, očigledno je da Komesarijatu nedostaje hrabrosti za principijelan pristup, kako bi pravedno i objektivno izložili sve ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i kršenje ljudskih prava za koje je odgovoran Kijev.

Zaharova ističe da Kancelarija vrhovnog komesara “nevoljno i uzgred” priznaje da ukrajinske snage neselektivno koriste teško naoružanje, razmještaju vojnu opremu u blizini civilnih objekata, surovo postupaju sa ratnim zarobljenicima i da Kijev progoni “izdajnike”.

“Kancelarija vrhovnog komesara za ljudska prava i rukovodstvo nije osudila artiljerijsko granatiranje naselja, škola i bolnica, civilne infrastrukture. Usljed svakog takvog napada koji su izvršili ukrajinski vojnici iz zapadnog oružja, nastavljaju da stradaju civili, uključujući decu”, naglasila je Zaharova.

Trideset četvrti izvještaj o ljudskim pravima u Ukrajini Kancelarije Vrhovnog komesara UN za ljudska prava odnosi se na period od 1. februara do 31. jula ove godine, prenosi ruska novinska agencija “Sputnik”.

20:25 - Ujedinjene nacije ne mogu da pošalju tim za utvrđivanje činjenica granatiranja Istražnog zatvora u Jelenovki

Ujedinjene nacije ne mogu da pošalju tim za utvrđivanje činjenica granatiranja Istražnog zatvora u Jelenovki dok ne dobiju bezbjednosne garancije za svoje zaposlene, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

„Ne možemo da pošaljemo nijedan tim bez dobijenih svih bezbjednosnih garancija, rešavanja logističkih pitanja. Dok to ne bude urađeno, ne možemo ih poslati ", istakao je Dižarik.

19:49 - Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključuje četiri višecjevna bacača raketa „Himars", 32 haubice, 200 oklopnih vozila i desetine hiljada granata i mina, saopštio je Pentagon.

19:35 - Uskoro nastavak sjednice Generalne skupštine UN o Ukrajini

Specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savjetu bezbednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je danas portparol predsjednika Generalne skupštine Paulina Kubiak.

SAD i Albanija su 30. septembra inicirale glasanje o nacrtu Rezolucije Saveta bezbjednosti UN kojom se osuđuju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, podsjeća TASS.

Rusija je stavila veto na taj dokument, a Brazil, Gabon, Indija i Kina su se uzdržali od glasanja.

18:46 - Lukašenko: Poljska pokazuje aktivnosti u blizini granica

Bjeloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Poljska pokazuje najviše aktivnosti u blizini granica Bjelorusije, stvarajući novu mehanizovanu diviziju.

"Poljska je najaktivnija. Nova mehanizovana divizija se postavlja na jugu bjeloruskog pravca. Na sjeveru i jugu zemlje formiraju se brigade teritorijalne odbrane Poljske", rekao je Lukašenko na sastanku o vojnoj bezbjednosti, prenjela je agencija Belta.

Prema njegovim riječima, intenzitet izviđačkih letova u blizini bjeloruskih granica je i dalje visok.

18:20 - Stremousov : Ukrajinske trupe koje su do skora napredovale ostaju u vatrenom okruženju 

Kontakt-linija u Hersonskoj oblasti ostaje u oblasti sela Dudčani, ukrajinske trupe koje su do skora napredovale ostaju u vatrenom okruženju, izjavio je zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Stremousov je za televiziju „Rusija 24" rekao da se nalazi u gradu Berislavu na sjeveru regiona, koje je na oko 50 kilometara od sela Dudčani.

„Dudčani, o kojima svi pričaju, upravo se nalaze na samoj kontakt-liniji", precizirao je on.

17:16 -  Ukrajinske snage gađale iz sistema „Himars" Antonovski most u Hersonu 

Tri rakete pogodile su most, a tri je oborila protivvazdušna odbrana, saopštio je predstavnik hitnih službi grada.

U napadu nije bilo povrijeđenih.

16.49 - U Melitopolju spriječen teroristički napad

U Melitopolju je spriječen teroristički napad, saopštili su novinarima u pres službi Ruske garde, dodajući da je u blizini vrtića pronađena i potom deaktivirana eksplozivna naprava na daljinsko upravljanje.

16.31 - Ukrajinske snage otvorile su artiljerijsku vatru ka Energodaru, registrovano je najmanje 16 projektila, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

16.00 - Zelenski izdao dokument o nepriznavanju putinovog ukaza o Krimu, DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izdao je dokument o nepriznavanju ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina o Krimu, DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

„Priznati za nevažeće, odnosno one koje ne izazivaju nikakve pravne posljedice, ukaze predsjednika Ruske Federacije", navodi se u tekstu ukaza na sajtu kabineta Zelenskog.

15.00 - Ruske snage likvidirale grupu ukrajinskih diverzanata kod Hersona

Ruske snage likvidirale su grupu ukrajinskih diverzanata kod Hersona, ubijena su dva vojnika, a eksplozivne naprave su neutralisane, saopštio je izvor Sputnjika u ruskoj vojsci.

13:52 Lukašenko: Na bjeloruskoj granici 15.000 ukrajinskih vojnika

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko skrenuo je pažnju na činjenicu da je Ukrajina dovela na bjelorusku granicu 15.000 vojnika, dok u isto vrijeme Kijev izražava strahovanje da bi Bjelorusija mogla da se pridruži vojnim operacijama.
On je istakao da se Ukrajina, drugim riječima, nije samo zabarikadirala, već da je izgradila zid i konstantno vrši optičko, radio-elektronsko i radio-tehničko izviđanje ruske teritorije, trupa i objekata.

Lukašenko je napomenuo da ukrajinski dronovi često narušavaju bjelorusku državnu granicu.

"U isto vrijeme, ne prestaju da brinu: `Šta ako Bjelorusija krene u rat?` Provokacije na granici su konstantne", izjavio je Lukašenko na konferenciji o vojnoj bezbjednosti.

Lukašenko je rekao da je Ukrajina "povukla snage od 15.000 trupa ka bjeloruskoj granici i da blokira puteve i pravi položaje za paljbu".

On je naglasio da nema potrebe da se u Bjelorusiji proglasi mobilizacija, suprotno onome o čemu spekuliše druga strana, javio je TASS.

"Traže sve vrste izgovora: `Rusija je proglasila mobilizaciju, što znači da će i Bjelorusija sutra proglasiti.` Da naglasim još jednom: ne moramo da proglasimo mobilizaciju. Srećom, nema rata na teritoriji Bjelorusije", dodao je Lukašenko.

13:20 Džefri Saks: Iza sabotaže Sjevernog toka možda stoje SAD

Američki ekonomista Džefri Saks izjavio je da iza sabotaže gasovoda Sjeverni tok možda stoje Sjedinjene Države, navodeći da je više novinara reklo da vjeruju da je to bila diverzija u režiji Vašingtona, ali da o tome ne smiju da pišu.

„Kladim se da je to (eksplozija) bila akcija SAD, možda SAD i Poljske. Tako se spekuliše", rekao je Saks, direktor Centra za održivi razvoj na Univerzitetu Kolumbija, gostujući u ponedjeljak na televiziji "Blumberg", prenosi londonski Dejli Mejl.

Seizmolozi u Danskoj i Švedskoj su prije nedjelju dana saopštili da su registrovali dvije snažne eksplozije u blizini curenja iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2, pri čemu su eksplozije bile u vodi, a ne ispod morskog dna.

Šokiran Saksovom izjavom, voditelj tv "Blumberga" Tom Kin je prekinuo sagovornika riječima:„Džefe, tu moramo da stanemo. Zašto mislite da je to bila akcija SAD? Kakve dokaze imate o tome?'', dodaje britanski list.

Saks je odgovorio da za to vidi nekoliko razloga.

„Prvo, postoje direktni radarski dokazi da su američki vojni helikopteri, koji se inače nalaze u Gdanjsku, kružili iznad tog područja. Takođe, imali smo prijetnje iz SAD-a ranije ove godine da ćemo ''na ovaj ili onaj način'' zaustaviti Sjeverni tok", rekao je on.

Kao dodatni argument je naveo "pažnje vrijednu izjavu" američkog državnog sekretara Entonija Blinkena prošlog petka na konferenciji za novinare na kojoj je rekao da je „ovo takođe ogromna prilika (za SAD)“.

„Čudno je da tako pričate ako ste zabrinuti za pirateriju na međunarodnoj infrastrukturi od vitalnog značaja“, ocijenio je Saks.

Dejli Mejl podsjeća da je američki predsjednik Džo Bajden 7. februara, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući s novim njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, izjavio da će SAD ''staviti tačku'' na gasovod Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu.

„Ako Rusija izvrši invaziju – to znači da njeni tenkovi ili trupe pređu granicu Ukrajine – onda više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo mu stati na kraj“, rekao je Bajden tada.

12:34 Kremlj hvali incijativu Maska u vezi mirovnog sporazuma

Rusija vidi kao pozitivan korak to što je američki multimilijarder i izvršni direktor Spejseksa, Ilon Mask, iznio mogući mirovni sporazum za sukob u Ukrajini, saopšteno je danas iz Kremlja.

"Za razliku od mnogih profesionalnih diplomata, on još pokušava da traži načine za postizanje mira", saopštio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da je Rusija od samog početka "bila za to da se njeni uslovi ispune pregovorima".

"Postizanje mira bez ispunjavanja uslova Rusije je nemoguće", naveo je Peskov.

Kremlj je pohvalio incijativu Maska nekoliko sati nakon što je Kijev odbacio njegov poziv za sporazumno rješenje sedmomjesečnog sukoba Rusije sa Ukrajinom.

12:26 Šojgu: Do sada mobilisano više od 200.000 ljudi

U Oružane snage Ruske Federacije do sada je došlo više od 200.000 ljudi pozvanih u okviru djelimične mobilizacije, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Naveo je da se obuka mobilisanih izvodi na 80 poligona i u šest centara za obuku, prenosi RIA Novosti.

U Rusiji je 21. septembra proglašena delimična mobilizacija i najavljeno da će biti mobilisano 300.000 rezervista, što je nešto više od jedan odsto ukupnog mobilizacionog resursa zemlje, navodi agencija.

12.19 Kremlj: Kraj specijalne operacije nemoguć bez pregovora
Kremlj je danas saopštio da specijalna vojna operacija u Ukrajini neće biti završena ukoliko Kijev odbija pregovore, jer su za postizanje sporazuma potrebne dvije strane.

Rusija čeka da aktuelni ukrajinski predsjednik promeni odluku ili novog predsjednika koji će promijeniti mišljenje u interesu stanovnika Ukrajine, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas dekret kojim formalno odbija sve pregovore Kijeva sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali ostavlja mogućost za razgovore sa Rusijom.

12:13 Vašington sprema novi paket vojne pomoći Kijevu

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 625 miliona dolara, a dio paketa su i četiri sistema višecijevnih raketnih bacača HIMARS, javio je AP citirajući neimenovane američke zvaničnike.
Pentagon će poslati svoje raketne sisteme Kijevu prvi put od jula, a sada će ukupan broj isporučenih HIMARS sistema dostići 20.

SAD će poslati i municiju i opremu koja je potrebna ukrajinskoj vojsci, prenio je TASS.

Novi paket vojne pomoći Kijevu biće prvi u ovoj fiskalnoj godini u SAD, koja je počela u subotu, 1. oktobra.

Koordinator Savjeta bezbjednosti SAD Džon Kirbi izjavio je juče da se Vašington sprema da objavi novi paket vojne pomoći, ali nije iznosio detalje.

Pentagon je prošle sedmice saopštio da su SAD izdvojile dodatni paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara koji uključuje 18 sistema HIMARS i 150 teretnih vozila "hamvi".

Iz Pentagona su precizirali da se radi o višegodišnjoj pomoći.

12:10 Lavrov: Nije nas briga da li Zapad priznaje nove teritorije

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je danas novinarima da Moskvu nije briga da li će Zapad priznati četiri nove ruske teritorije ili ne.

„Uopšte nas nije briga“, rekao je Lavrov, koji smatra da je „bolje da svijet prihvati ovu novu realnost“, prenosi Tas s.

Lavrov je istakao da „kolektivni Zapad“ ucjenjuje azijske, afričke i latinoameričke nacije, zahtijevajući da osude Rusiju.

„Vidimo koliko je Zapad nadahnut u svom antiruskom ludilu. Vidimo kako, jasno osjećajući nedostatak ubjedljivih argumenata u korist svog stava, pokušava da zastraši sve druge zemlje, posebno zemlje u razvoju“, izjavio je ruski ministar inostranih poslova.

Navodi da velika većina zemalja razumije stav Rusije u vezi situacije u Ukrajini.

„Uvjeravam vas, velika većina zemalja razumije da smo sasvim u pravu, ali, objektivno govoreći, nemaju svi hrabrosti i snage da o tome iskreno govore“, ističe Lavrov.

Lavrov zaključuje da je u slučaju referenduma u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti sprovden proces koji se oslanja na slobodnu volju ljudi.

11:38 Rusija usvojila izmjene Ustava o prijemu novih entiteta

Savjet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je danas usvojio četiri savezna ustavna zakona o prihvatanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, u sastav Rusije.

Prema zakonima, stanovnici novih konstitutivnih entiteta su priznati kao ruski državljani od 30. septembra, na dan kada su se regioni pridružili Rusiji, ali imaju mjesec dana da odbiju rusko državljanstvo, prenosi TAS S.

U dokumentima se precizira da stanovnici novih regiona mogu da steknu rusko državljanstvo podnošenjem zahtjeva i polaganjem zakletve kao državljani Rusije.

Prema dokumentima, DNR i LNR će zadržati status republika nakon ulaska u Rusiju, a ruski će biti njihov službeni jezik.

Hersonska i Zaporoška oblast će se takođe pridružiti Rusiji kao konstitutivni entiteti i nastaviće da se zovu „regioni“.

Granice republika i regiona biće iste kao one koje su „postojale na dan njihovog stvaranja i prisajedinjenja Rusiji“.

Ustavna rješenja preciziraju da će se njihove granice sa drugim zemljama smatrati državnim granicama Rusije.

Istovremeno, prema zakonima, DNR i LNR se pridružuju Rusiji u granicama iz 2014. koje su sadržane u njihovim ustavima.

Tranzicioni period trajaće od dana pristupanja novih regiona Rusiji do 1. januara 2026. godine.

U novim republikama i regionima do 1. juna 2023. godine biće formirane filijale ruskih saveznih državnih organa, navodi TAS S.

Rusija je proglasila prijem četiri regiona nakon održavanja referenduma u tim oblastima Ukrajine, koji su zapadne vlade i Kijev odbacile kao prinudno glasanje i kršenje međunarodnog prava.

11:33 Švedska zatvara područje u blizini mjesta curenja gasovoda

Švedski tužilac zadužen za istragu o curenju iz gasovoda u Baltičkom moru, Mats Ljungkvist, rekao je danas da je naredio da se to područje zatvori dok je u toku preliminarna istragu o „sumnjivoj sabotaži“, prenosi AP.

„Razumijem veliki interes javnosti, ali smo na početku preliminarne istrage i zato ne mogu da ulazim u detalje o tome koje istražne mjere preduzimamo“, izjavio je Ljungkvist.

Švedska obalska straža je saopštila da je brodovima, roniocima, ribarskim plovilima i podvodnim vozilima zabranjeno da se približe na 9,3 kilometra od mjesta na kome su detektovana dva oštećenja gasovoda u blizini Švedske.

Tokom vikenda, vlasti u Danskoj su saopštile da je stopirano curenje na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2, međutim, švedska obalska straža je juče saopštila da je jedan od njenih aviona prijavio da se curenje u Sjevernom toku 2 povećalo.

Švedska spasilačka podmornica, sposobna za napredne ronilačke misije i brodovi švedske obalske straže poslati su u oblast u kome je detektovano curenje u blizini Švedske.

Ostaje nejasno kada će ronioci ili podmornica moći da se spuste do cjevovoda.

Danske vlasti su poslale brodove i vojne helikoptere kako bi pratile dva curenja gasa istočno od ostrva Bornholm u danskom Baltičkom moru.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao je hitan sastanak u petak o potencijalnim napadima na gasovod.

Prošlog mjeseca otkrivena su ukupno četiri curenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru u blizini Danske i Švedske, prenijele su svedske agencije.

Iako nijedan od dva gasovoda nije bio u upotrebi u vrijeme eksplozija, oni su bili napunjeni gasom.

Ranije prošle nedjelje je saopšteno da gas više ne curi iz gasovoda Sjeverni tok 2.

11.30 Zelenski potpisao ukaz o nemogućnosti pregovara s Putinom

Na snagu je danas stupila odluka Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine o mjerama Kijeva, kao odgovor na pokušaj Rusije da pripoji dijelove njene teritorije, prema ukazu koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

10:50 Blek: SAD su imale najveći motiv za uništavanje gasovoda

SAD su imale najveći motiv za uništavanje gasovoda "Sjeverni tok" i "Sjeverni tok 2", smatra bivši senator američke države Virdžinija Ričard Blek.
Blek objašnjava da su SAD bile zabrinute da će, kako zima bude napredovala, ljudi u Evropi početi da protestuju, da zahtijevaju ukidanje sankcija Rusiji i obnavljanje isporuka gasa.

"Mislim da je uništavanje gasovoda bilo nevjerovatno zgodno - onda niko ne može da traži da se gas pusti, jer je to sada nemoguće učiniti. I ko ima motiv za tako nešto? Plašim se da najviše motiva za to imaju CIA i Stejt department SAD", naveo je bivši američki senator.

On smatra da je mala vjerovatnoća da je neka NATO država mogla da provede takvu operaciju bez koordinacije sa SAD, piše ruska "Gazeta".

Ranije je i bivši savjetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor govorio o koristima SAD od havarije na "Sjevernim tokovima".

Prema njegovim riječima, SAD imaju direktnu korist od uništavanja gasovoda, jer to povećava zavisnost Evrope od energenata iz SAD.

Mekgregor je naveo da su napad na "Sjeverne tokove" mogle da izvrše ili SAD ili Velika Britanija.

On je naveo da je apsurdno kriviti Rusiju da je organizovala havariju i ukazao da Moskvi nije u interesu da uništi svoj vrijedan projekat.

Profesor ekonomije na Kolumbijskom univerzitetu Džefri Saks takođe navodi da su SAD upletene u havariju gasovoda.

Na "Sjevernom toku 1" i "Sjevernom toku 2" otkrivena su curenja gasa 26. septembra, navodi Sputnjik. 

10:05 Savjet Ruske Federacije ratifikovao pripajanje novih oblasti

Savjet Ruske Federacije ratifikovao je danas sporazume o pripajanju Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i Hersonske i Zaporoške oblasti, prenosi "Sputnjik".

09:42 Gončarenko: Raketiran Kramatorsk, dvije osobe povrijeđene

Ruske snage tokom noći raketirale su grad Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Gončarenko.

Istakao je i da su u ruskom napadu na taj grad dvije osobe povrijeđene, kao i da su oštećene kuće i škola.

09:03 Još sedam brodova sa žitaricama isplovilo iz ukrajinskih luka

Sedam brodova sa oko 143 hiljade tona žitarica napustilo je u ponedjeljak, 3. oktobra ukrajinske luke, javlja Interfaks Ukrajina, pozivajući se na Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Uz posredovanje Turske i UN, Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu potpisale su sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz tri crnomorske luke.

08:32 Sjeverna Koreja podržava pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji

Ministarka spoljnih poslova Severne Koreje Ko Son-hui izjavila je da ta zemlja podržava rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti, optužujući istovremeno SAD za primjenu dvostrukih standarda i mešanja u unutrašnja pitanja država širom svijeta.

Ko je navela da su referendumi u četiri oblasti na istoku Ukrajine održani legitimno, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

"SAD nastoje da održe 'unipolarni svijet', miješajući se u unutrašnja pitanja nezavisnih država, zanemarujući pri tome Savjet bezbjednosti UN", istakla je severnokorejska ministarka spoljnih poslova.

Podsjetila je i da su SAD predvodile agresiju protiv suverenih država, kao što su Jugoslavija, Avganistan i Irak.

07:04 Kijev: Granatiran Harkov, poginula jedna osoba

Dvije snažne eksplozije odjeknule su tokom noći u centralnim dijelovima Harkova koji su granatirale ruske snage, prenosi Ukrinform pozivajući se na gradonačelnika Igora Terehova.

Terehov je naveo na Telegramu da su pogođeni jedan industrijski, kao i jedan infrastrukturni objekat.

Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov saopštio je da je u raketiranju Harkova koje su izvele ruske snage jedna žena poginula, javlja Interfaks Ukrajina. 

U pojedinim dijelovima prijavljen je nestanak struje.

07:03 Mask iznio prijedlog o tome kako da se zaustavi rat u Ukrajini
Osnivač kompanije Spejseks i suosnivač kompanije Tesla, američki multimilijarder Ilon Mask, na Tviteru je iznio predlog o tome kako da se zaustavi rat u Ukrajini.

On je naveo da je potrebno ponoviti izbore u regionima koji su se izjasnili za pripajanje Rusiji, pod nadzorom Ujedinjenih nacija, pa ako narod izrazi volju da Rusije ode, tako treba i da bude.

07:00 Rojters: Ukrajinski prodor na jugu, zauzeto vise naseljenih mjesta

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje, a istovremeno su proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, i na taj način su povratile više teritorija u oblastima koje je pripojila Rusija, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je u ponedjeljak napravila najveći prodor na jugu od početka rata, i zauzela je nekoliko sela duž strateški važne reke Dnjepar, saopštili su zvaničnici u Kijevu i proruske vlasti u tom regionu.

Južna operativna komanda ukrajinske vojske je tokom noći saopštila da je uništila 31 ruski tenk i jedan višecevni bacač raketa, ne navodeći detalje o tome gde su se sukobi odigrali, navodi britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri ove informacije.

Ukrajina je postigla značajan napredak u dva od četiri regiona koje je Moskva prošle nedjelje prisajedinila poslije rezultata referenduma, koji su vlasti u Kijevu i Zapad proglasili nelegalnim i prinudnim.

Predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je ukrajinska vojska zauzela gradove u brojnim oblastima, ne iznoseći detalje.

„Nova naseljena mjesta su oslobođena u nekoliko regiona. Teške borbe se vode u nekoliko sektora fronta“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Na jugu, ukrajinske trupe su ponovo zauzele grad Dudčani duž zapadne obale reke Dnjepar, saopštio je ruskoj državnoj televiziji Vladimir Saldo, lider proruskih vlasti u delovima Hersonske oblasti pod kontrolom Moskve.

Južno napredovanje ukrajinskih snaga utiče na linije snabdijevanja za čak 25.000 ruskih vojnika na zapadnoj obali Dnjepra, navodi Rojters.

Ukrajina je već uništila glavne mostove na rijeci, primoravajući ruske snage da koriste improvizovane prelaze.

Samo nekoliko sati nakon svečanosti na Crvenom trgu u Moskvi u petak, gdje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pokrajine Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje ruskom teritorijama, Ukrajina je ponovo zauzela Liman, glavni ruski bastion na sjeveru Donjecke pokrajine.

06:47 Ruski predstavnik u Briselu iznuo stav o referendumima
Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji Kiril Logvinov, rekao je u razgovoru sa predstavnicima Evropskog savjeta za spoljne poslove u Briselu da to što EU osuđuje i ne priznaje referendume u četiri ukrajinska regiona i njihovo pripajanje Rusiji, "neće uticati na svjesni izbor stanovnika ovih regiona u korist Rusije".

Kako je saopšteno iz ruskog diplomatskog predstavništva, u razgovoru je bilo riječi i o sankcijama EU protiv Rusije, uključujući predstojeći osmi paket, prenose RIA Novosti.

"Ruska strana je još jednom istakla nelegitimnu i neopravdanu prirodu takvih jednostranih mjera koje samo podrivaju globalnu energetsku i prehrambenu bezbjednost, i pogoršavaju socio-ekonomsku situaciju samih Evropljana", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je ruska strana je nagovijestila i da će se realizacija ideje o stvaranju misije EU za podršku ukrajinskoj vojsci doživljavati "kao direktna umješanost Evropske unije kao suprotne strane u sukobu u Ukrajini, sa svim posljedicama koje iz toga proizilaze".

Ranije je portparol EU Peter Stano rekao da je vršilac dužnosti ambasadora Rusije u EU pozvan na razgovor u okviru koordiniranog protesta evropskih zemalja zbog referenduma u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporožju i Hersonskoj oblasti.

Referendumi o ulasku tih teritorija u sastav Ruske Federacije održani su od 23. do 27. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana