Zelenski potpisao ukaz o nemogućnosti pregovara s Putinom

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

KIJEV- Na snagu je danas stupila odluka Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine o mjerama Kijeva, kao odgovor na pokušaj Rusije da pripoji dijelove njene teritorije, prema ukazu koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine donio je odluku o nemogućnosti pregovaranja s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, prema ukazu koji je potpisao Zelenski.

„Konstatuje se nemogućnost pregovaranja s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom“, navedeno je u dokumentu.

Odlukom savjeta preciziraju se načini suprotstavljanja pokušajima Moskve da pripoji ukrajinske teritorije, kao i neophodne mjere da bi se obezbijedila kolektivna bezbjednost evroatlantskog prostora i Ukrajine, i vraćanja njenog teritorijalnog integriteta.

Odgovarajući ukaz Zelenskog, kojom se odobrava odluka Savjeta od 30. septembra, objavljen je danas na sajtu predsjednika.

„Ukaz stupa na snagu danom objavljivanja“, kaže se u tekstu dokumenta.

Ukrajina je podnijela zahtjev za ubrzanu proceduru članstva u NATO-u, nakon što je objavljeno da je Rusija pokrenula proceduru za prisajedinjenje četiri ukrajinska regiona, nakon organizovanja referenduma u njima, koje su Kijev i veći broj zemalja odbacili kao kršenje međunarodnog prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana