Do Kvonu određen pritvor: Osumnjičen da je falsifikovao isprave

GS
Foto: Printscreen

Određen je pritvor južnokorejskom državljaninu Do Kvonu, suosnivaču i izvršnom direktoru "Teraform Labs" sa sjedištem u Singapuru, i Hon Čang Jonu zbog sumnje da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave. Pritvor je određen osumnjičenima zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva budući da su isti strani državljani sa adresom prebivališta u Singapuru, te da se istima na nesumnjiv način ne može utvrditi identitet.

Saslušanje osumnjičenih bilo je zakazano danas u Osnovnom sudu u Podgorici u 13.15 sati, a branilac osumnjičenog Hon Čang Jona tražio je izuzeće sudije jer nije obezbijedio tumača korejskog jezika, te je odbio da komunicira na engleskom jeziku na kojem je komunicirao kod državnog tužioca.

- Predsjednica suda je odbila zahtjev za izuzeće kao neosnovan, jer je svojim potpisom kod tužioca potvrdio da razumije engleski jezik, pa je angažovanjem tumača na tom jeziku ispoštovano njegovo zakonsko pravo da se postupak vodi na njegovom jeziku ili na jeziku koji razumije - navela je sudija portparol Osnovnog suda Ivana Becić.

Nakon odluke predsjednice suda, nastavljeno je saslušanje osumnjičenih.

- Nakon saslušanja na okolnosti za određivanje pritvora sudija za istragu je odredio pritvor C.J.H i K.D.H. nalazeći da stoje konkretne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva kod činjenice da su strani državljani i da ih ni jedna okolnost ne vezuje za Crnu Goru, a osim toga se istina za sada ne može sa sigurnošću utvrditi identitet, pri čemu je od njih privremeno oduzeto više putnih isprava od kojih neka glase na različita imena, te da je za njima raspisana Interpolova potjernica. Pritvor po ovom rješenju osumnjičenima može trajati najduže trideset dana - ističe Becić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana