Da li je nova čistka Putinova opomena: Uhapšeni Šojguov zamjenik među najbogatijim ruskim funkcionerima (FOTO, VIDEO)

GS
Da li je nova čistka Putinova opomena: Uhapšeni Šojguov zamjenik među najbogatijim ruskim funkcionerima (FOTO, VIDEO)

MOSKVA - Timur Ivanov (48), jedan od 12 zamjenika ruskog ministra odbrane Segeja Šojgua, koji je uhapšen pod optužbom za primanje mita i kojem je određen dvomjesečni pritvor, važi za jednog od najbogatijih lidera u Kremlju.

Britanski "Gardijan" prenosi da je Ivanov bio na listi ruskih zvaničnika kojima su Sjedinjene Države i Evropska unija uvele sankcije.

Wow..

Russian Deputy Minister of Defense Timur Ivanov has been sent to a pre-trial detention center.

A ruling by the Basmanny District Court of Moscow granted the investigative authorities' motion, ordering pre-trial detention for Deputy Minister of Defense of the Russian… https://t.co/flIzBLRMJm pic.twitter.com/XH6M1qPJXi

— X news (@runews) April 24, 2024

Ukoliko bude proglašen krivim, prijeti mu do 15 godina robije. Ruski mediji prenose da je Ivanov najviši zvaničnik koji je uhapšen zbog mita od kada je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022.

Magazin „Forbs“ je ranije prenio da je Ivanov jedan od najbogatijih ljudi u bezbjednosnom sistemu Rusije. Važi za specijalistu za kibernetiku i nuklearnu industriju.

Tim neadvno preminulog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog objavio je 2022. izvještaj o korupciji u kome se navodi da je Ivanov vlasnik velike nekretnine u predgrađu Moskve, kao i da ima veliko imanje u u Tverskoj oblasti.

Izgradnju njegovih luksuznih nekretnina, navodi se, platilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Prema pisanju medija, Ivanov je bio zadužen za izgradnju, rekonstrukciju i remont ruskih vojnih objekata. Između ostalog, bio je odgovoran za rekonstrukciju i izgradnju u Marijupolju.

Pored toga, Ivanov je bio odgovoran za stanovanje i medicinsku podršku oružanih snaga Rusije, upravljanje imovinom i smještaj trupa. Preuzeo je dužnost u maju 2016, a prije toga je bio zamjenik guvernera Moskovske oblasti i generalni direktor "Oboronstroja".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u kratkom saopštenju poslije hapšenja Ivanova naveo je da su o njegovom privođenju obaviješteni predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu.

Privođenje ovako značajne ličnosti iz samog vrha vlasti u Kremlju ne bi bilo moguće bez odobrenja predsjednika Putina. Spekuliše se da mito i korupcija nisu glavni razlog za hapšenje Ivanova, imajući u vidu njihovu rasprostranjenost u vrhovima ruske vlasti.

Zanimljivo je da se Ivanov nakon što su mu uvedene sankcije SAD i EU razveo kako bi njegova supruga nastavila neometano da vodi biznis.

- Danas je bio dobar dan - rekla je Marija Pevčik, čelnica anti-korupcijskog opozicionog tima koji je istraživao poslovanje Ivanova.

Uhapšen i Sergej Borodin

Ruski mediji su prenijeli da je pored Ivanova uhapšen i Sergej Borodin, njegov blizak prijatelj koji je takođe bio dio kriminalne grupe.

Prema navodima Istražnog komiteta, Ivanov i Borodin su se udružili kako bi primili mito za izvođenje radova neophodnih za Ministarstvo odbrane. Prema nepotvrđenim informacijama, Federalna služba bezbjednosti (FSB) je punih pet godina prikupljala dokaze o aktivnostima Ivanova.

Ruski mediji su prenijeli da je Borodin uhapšen prije Ivanova.

Na društvenim mrežama se spekuliše da je hapšenje Ivanova i njegovog saradnika dio šire akcije šefa Kremlja usmerene protiv Sergeja Šojgua, koji je do sada važio za Putinovog čovjeka od najvećeg povjerenja, prenosi Telegraf.rs.

 

Russian Deputy Defense Minister Timur Ivanov has been sent to a pre-trial detention center in a case of taking a bribe on a particularly large scale

It is noteworthy that Ivanov was not even allowed to change into civilian clothes and was sent to detention center in his… pic.twitter.com/pZSpZx0RSL

— NEXTA (@nexta_tv) April 24, 2024

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana