Da li će COVID19 uništiti EU?

Tanjug
Da li će COVID19 uništiti EU?

Italijanska vlada je primorana da obezbjedi vaučere za one koji više nemaju novca da kupe hranu, pozivaju EU da pokaže solidarnost i “pomogne dok ne bude kasno”.

Poziv upuče i Španija koja bilježi 838 umrlih od COVID19 u jednom danu.

Pozivima na ekonomsku solidarnost u situaciji jedne od najvećih kriza koju je EU vidjela od svog nastanka, pridružila se i Francuska.

“Ne želim sebičnu i podijeljenu Evropu”, poručio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je u intervjuju vodećim italijanskim novinama ocijenio da će, ukoliko EU ne pokaže solidrnost sada, Italija, Španija i druge zemlje imati pravo da je pitaju gdje je bila kada im je bilo najteže.

Do odgovora na to pitanje nisu mogli da dođu ni lideri EU 27 tokom šestosatnog videokonfrencijskog razgovora 26. marta.

Zahtjev Italije, Španije i Francuske za uvođenje tzv “korona obveznica”, kao mehanizma solidranosti koji bi bio jasan signal investitorima i tržištima da zemlje Evrozone “stoje zajedno” i zajedno brane nacionalne ekonomije zemalja članica, odbile su Njemačka i Holandija uz podršku Austrije i Finske.

Umjesto riješenja u cilju spašavanja EU ekonomije nakon završetka pandemije, sastanak EU lidera rezultirao je zahtjevom ministrima Evrozone i Evropskoj centralnoj banci da roku od dvije nedjelje izađu sa novim rešenjem.

Nakon ovakvog ishoda samita EU lidera oglasio se i prvi predsjednik Evropske komisije Žak Delor.

“Klima koja izgleda da vlada između šefova država i vlada i nedostatak evropske solidarnosti predstavljaju smrtonosnu opasnost za Evropsku uniju”, ocijenjuje Delor.

U Evrpskim instituacijama u Briselu naglašavaju da ni sami “nisu ponosni” na prvobitni odgovor zemlja članica koje su u trenutku krize reagovale “svaka na svoju stranu”.

“Sada je situacija bolja i koordinacija se uspostavlja”, tvrde u Evopskoj komisiji.

Međutim, kritičari ocijenjuju da sem što nije bio u stanju da iskontroliše jednostrane postupke zemlja članica, a koje su od izbijanja krize COVID19 “jednostavno poništile osnovne principe Unije” kao što su sloboda kretanja i jedinstveno tržište, Brisel ne može ni da utiče na ekonomske mjere dalje od preusmjeravanja postojećih fondova ili formalnog davanja “odrešenih ruku” zemljama članicama da raspolažu svojim budžetima kako žele.

Ograničena mogućnost EU da rukovodi zemljama članicama i nedostatak solidarnosti unutar EU u trenucima vanrednih okolnosti je već postojeće stanje koje je COVID19 kriza samo ogolila i stavila pred mogućnost smrtog ishoda, izliječenja ili do sada najprisutnijeg “zaliječenja” hroničnog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana