Četvoro osuđeno na smrt, dvoje na doživotnu kaznu zbog ubistva političara

Tanjug
Četvoro osuđeno na smrt, dvoje na doživotnu kaznu zbog ubistva političara

TUNIS - Sud u Tunisu danas je osudio četiri osobe na smrt, a dvije na doživotne zatvorske kazne, pod optužbom da su učestvovali u ubistvu istaknutog političkog lidera Čokrija Belaida prije 11 godina.

Belaid, ljevičarski političar, bio je žestoki kritičar Islamističke partije Enahda, a tvrdio je da oni ne reaguju na nasilje koje su ekstremisti počinili nad sekularistima.

Ubijen je u svom automobilu od strane naoružanih napadača 6. februara 2013, a to je bilo prvo politički motivisano ubistvo u zemlji nakon nekoliko decenija, javlja Rojters.

U blizini suda u Tunisu desetine pristalica Belaida okupilo se u utorak uveče, sa transparentima na kojima se zahtijeva pravda, a skandirali su "Čokri živi" i "Mi smo odani krvi mučenika".

Kako navodi britanska agencija, Belaidovo ubistvo zapanjilo je zemlju i izazvalo masovne i nasilne proteste u vrijeme nakon Arapskog proljecća 2011, kada su izbili protesti prvo u Tunisu, a zatim i širom regiona, srušivši nekoliko navodnih autokratskih režima.

Dok Belaid nije imao veliki broj pristalica, njegova kritika politike Enahde odražavala je stavove mnogih Tunižana, koji su se plašili religioznih radikala za koje su smatrali da će ukloniti slobode stečene prvim modernim pobunama u arapskom svijetu.

Njegova porodica i sekularni političari optužili su lidere Enahde da stoje iza atentata u vrijeme njihovog upravljanja zemljom, što je ta islamistička partija oštro porekla.

Nekoliko mjeseci nakon ubistva Belaida, ubijen je još jedan levičarski političar, Mohamed Brahmi, što je dovelo do masovnih protesta koji su doveli do raspuštanja tadašnje vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana