Четворо осуђено на смрт, двоје на доживотну казну због убиства политичара

Танјуг
Четворо осуђено на смрт, двоје на доживотну казну због убиства политичара

ТУНИС - Суд у Тунису данас је осудио четири особе на смрт, а двије на доживотне затворске казне, под оптужбом да су учествовали у убиству истакнутог политичког лидера Чокрија Белаида прије 11 година.

Белаид, љевичарски политичар, био је жестоки критичар Исламистичке партије Енахда, а тврдио је да они не реагују на насиље које су екстремисти починили над секуларистима.

Убијен је у свом аутомобилу од стране наоружаних нападача 6. фебруара 2013, а то је било прво политички мотивисано убиство у земљи након неколико деценија, јавља Ројтерс.

У близини суда у Тунису десетине присталица Белаида окупило се у уторак увече, са транспарентима на којима се захтијева правда, а скандирали су "Чокри живи" и "Ми смо одани крви мученика".

Како наводи британска агенција, Белаидово убиство запањило је земљу и изазвало масовне и насилне протесте у вријеме након Арапског прољеcћа 2011, када су избили протести прво у Тунису, а затим и широм региона, срушивши неколико наводних аутократских режима.

Док Белаид није имао велики број присталица, његова критика политике Енахде одражавала је ставове многих Тунижана, који су се плашили религиозних радикала за које су сматрали да ће уклонити слободе стечене првим модерним побунама у арапском свијету.

Његова породица и секуларни политичари оптужили су лидере Енахде да стоје иза атентата у вријеме њиховог управљања земљом, што је та исламистичка партија оштро порекла.

Неколико мјесеци након убиства Белаида, убијен је још један левичарски политичар, Мохамед Брахми, што је довело до масовних протеста који су довели до распуштања тадашње владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана