Čeka do daljeg milijarde za zid prema Meksiku

Glas Srpske
Čeka do daljeg milijarde za zid prema Meksiku

Bagdad - Američki predsjednik Donald Tramp poručio je da je spreman da čeka koliko god treba da od poreskih obveznika dobije pet milijardi dolara za planirani zid na granici između SAD i Meksika, zahtjev koji je doveo do djelimične blokade federalne vlade.

Tramp je to rekao u srijedu tokom iznenadne posjete Iraku, a u trenutku kada za blokadu vlade, koja traje već pet dana, nema nagovještaja okončanja.

Upitan koliko dugo je spreman da čeka na ono što želi, Tramp je odgovorio da će čekati “koliko god treba”, a istovremeno je za blokadu optužio Nensi Pelozi iz Demokratske stranke, za koju se očekuje da će 3. januara postati predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD.

- Američka javnost traži zid - istakao je Tramp, stigavši u vazduhoplovnu bazu Al Asad u Iraku.

Tokom predizborne kampanje 2016. Tramp je više puta poručio da će Meksiko platiti za predloženi zid, ali je, nakon što je Meksiko u više navrata odbio da to učini, počeo da traži od američkih poreskih obveznika da finansiraju izgradnju tog zida, koji smatra ključnim za kontrolu nad ilegalnom imigracijom, navodi britanska agencija.

Trampa  nije omelo ni to što u Senatu nema podršku za svoj plan zbog čega dio američke administracije ostao bez finansiranja i zatvoren je od subote. On za svoj zid traži ukupno 25 milijardi dolara, a kamen spoticanja sada je pet milijardi budžetskih dolara u 2019. godini.

Ponovio je da će veliki dio zida biti visok oko devet metara, što je otprilike visina jedne trospratnice.

Američka granica prema Meksiku duga je oko 3.200 kilometara, a Tramp se nada da će oko 800 kilometara zida izgraditi ili obnoviti do novembra 2020. godine, dakle do idućih predsjedničkih izbora.

SAD su od 2006. godine podigle zid na oko 1.100 kilometara, uglavnom na saveznom zemljištu i gdje nema prirodnih prepreka za prelazak granice.

Do sada je napravljeno osam prototipova novog zida, u rasponu od 5,4 metra do devet metara, a testirani su na granici kod San Dijega u pustinji.

Četiri stuba su uglavnom betonska, dva su najvećim dijelom od metala, a preostala dva su hibridi napravljeni od betona, metalnih šipki i čelične oplate.

Testirani su s obzirom na to koliko uspješno sprečavaju ljude da se popnu preko njih, probiju se kroz ili iskopaju tunel ispod njih, a pobjednik nije izabran. (Agencije)

Uspjeh u borbi sa IS

Donald Tramp branio je svoju odluku o povlačenju snaga SAD iz Sirije, gdje su pomagale u borbi protiv ekstremista Islamske države (IS), i istakao da američki vojnici mogu da se vrate kući svojim porodicama, jer su u toj borbi postigli uspjeh.

Govoreći tokom posjete američkim trupama u vazduhoplovnoj bazi Al-Asad u zapadnom Iraku, Tramp je u srijedu rekao da je cilj misije SAD u Siriji bio da se Islamska država liši svojih vojnih uporišta, a ne “izgradnja zemlje”. Prema njegovim riječima, taj posao - izgradnju zemlje - trebalo bi da preuzmu na sebe druge bogate zemlje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana