Boing preporučio suspendovanje aviona 777, odgovoran zamor materijala

Tanjug
Boing preporučio suspendovanje aviona 777, odgovoran zamor materijala

ČIKAGO - Američki proizvođac aviona "Boing" saopštio je da su istragom utvrđeni tragovi "zamora metala" na njihovom avionu "777" kome je otkazao jedan od motora ubrzo nakon polijetanja u Denveru i preporučio privremeno prizemljenje svih letjelica tog tipa, prenosi BBC.

BBC navodi da su istražitelji utvrdili da je jedna od lopatica ventilatora koja je otkazala u motoru na avionu tipa "boing 777" ubrzo nakon polijetanja pokazivala znake zamora metala, a amrički Nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja (NTSB) saopštio je da će sječivo biti podvrgnuto daljim pregledima.

"Boing" je saopštio da 128 aviona tog tipa treba suspendovati dok se ne izvrše sve potrebne inspekcije, a da je trenutno 69 aviona sa motorima "prat vitni 4000" u upotrebi, a da ih je 59 prizemljeno u hangarima, prenosi BBC.

Američka federalna administracija za vazdušni saobraćaj (FFA) izdala je upozorenje za avione tipa "boing 777" nakon otkazivanja jednog motora na letu kompanije "Junajted" iznad Denvera u Koloradu koji je uspeio da sleti na aerodrom i naredila hitnu inspekciju takvih letelica.

Avion je prevozio 231 putnika za Honolulu kada je pretrpio kvar na desnom motoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana