Blinken: SAD nisu ohrabrile Ukrajince da izvrše napade unutar Rusije

GS/Agencije
Blinken: SAD nisu ohrabrile Ukrajince da izvrše napade unutar Rusije

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini upao je u 287. dan. Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je povodom niza napada dronovima unutar ruske teritorije, da Sjedinjene Američke Države nisu ohrabrile Ukrajinu da to učini. Koordinator UN za vanrednu pomoć Martin Grifits tvrdi da je više od 17.000 civila, među kojima više od 400 djece, izgubilo život u Ukrajini od februara.

Blinken: SAD nisu ohrabrile Ukrajince da izvrše napade unutar Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas, povodom niza napada dronovima unutar ruske teritorije, da Sjedinjene Američke Države nisu ohrabrile Ukrajinu da to učini.

-Niti smo ohrabrili, niti omogućili da Ukrajinci napadnu unutar Rusije - rekao je novinarima Blinken, prenio je Gardijan.

Gubernator Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt izjavio je juče da je na aerodrom u Kursku izvršen napad dronom, usljed čega se zapalio rezervoar sa naftom, ali nije bilo žrtava.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 5. decembra da je Ukrajina pokušala da izvede napad na vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti u Rusiji, uz pomoć bespilotnih letjelica sovjetske proizvodnje, kao i da je ruska avijacija uz pomoć PVO oborila ukrajinske dronove koji su letjeli na maloj visini.

U napadu su poginula tri pripadnika vojno-tehničkog osoblja, a četvoro je povrijeđeno.

UN: U Ukrajini od februara više od 17.000 civilnih žrtava

Više od 17.000 civila, među kojima više od 400 djece, izgubilo je život u Ukrajini od februara, saopštio je koordinator UN za vanrednu pomoć Martin Grifits.

Prenoseći podatke Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, Grifits je rekao da su od 24. februara, početka napada Rusije na Ukrajinu, ubijena 17.023 civila, uključujući 419 djece, prenio je TASS.

-Ipak, mi znamo da je stvarni broj žrtava daleko veći - rekao je Grifits.

On je izjavio i da je Svjetska zdravstvena organizacija prijavila najmanje 715 napada na zdravstveni sistem Ukrajine precizirajući da je u pitanju 630 napada na zdravstvene objekte i 61 na osoblje.

Prema njegovim riječima, više od 14 miliona Ukrajinaca je bilo prinuđeno da napusti svoje domove. Među njima je 6,5 miliona interno raseljeno, a više od 7,8 miliona su izbjeglice širom Evrope.

Šalenberg: Evropi je potrebna Rusija sa kojom je moguće stupiti u dijalog

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, zbog novog talasa napada ruske vojske na ukrajinsku infrastrukturu, smatra da trenutno gotovo da nema šanse za mirovne pregovore.

Šalenberg je, pred spoljnopolitičkim odborom austrijskog parlamenta, rekao da, je i pored toga, pogrešno isključiti Rusiju sa međunarodnih skupova.

-Evropi je potrebna Rusija sa kojom je moguće stupiti u dijalog u vezi zajedničke bezbjednosti - poručio je on. Na osnovu aktuelne situacije, smatra da će rat trajati i iduće godine. Zbog toga, ističe, treba učiniti sve da se spriječi ljudska patnja, te i pored pomoći Ukrajini treba pokušati sa Rusijom stupiti u razgovore, iako za to nema konsenzusa u EU.

Nova vojna pomoć SAD za Ukrajinu

Američki kongres usvojio je prijedlog Zakona o nacionalnoj odbrambenoj politici za 2023. godinu, ukupne vrijednosti 858 milijardi dolara na osnovu koga će u Ukrajinu sljedeće godine biti poslat novi paket bezbjednosne pomoći u iznosu od najmanje 800 miliona dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana