Блинкен: САД нису охрабриле Украјинце да изврше нападе унутар Русије

ГС/Агенције
Блинкен: САД нису охрабриле Украјинце да изврше нападе унутар Русије

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини упао је у 287. дан. Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је поводом низа напада дроновима унутар руске територије, да Сједињене Америчке Државе нису охрабриле Украјину да то учини. Kоординатор УН за ванредну помоћ Мартин Грифитс тврди да је више од 17.000 цивила, међу којима више од 400 дјеце, изгубило живот у Украјини од фебруара.

Блинкен: САД нису охрабриле Украјинце да изврше нападе унутар Русије

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас, поводом низа напада дроновима унутар руске територије, да Сједињене Америчке Државе нису охрабриле Украјину да то учини.

-Нити смо охрабрили, нити омогућили да Украјинци нападну унутар Русије - рекао је новинарима Блинкен, пренио је Гардијан.

Губернатор Курске области у Русији Роман Старовојт изјавио је јуче да је на аеродром у Курску извршен напад дроном, усљед чега се запалио резервоар са нафтом, али није било жртава.

Руско Министарство одбране саопштило је 5. децембра да је Украјина покушала да изведе напад на војне аеродроме у Саратовској и Рјазањској области у Русији, уз помоћ беспилотних летјелица совјетске производње, као и да је руска авијација уз помоћ ПВО оборила украјинске дронове који су летјели на малој висини.

У нападу су погинула три припадника војно-техничког особља, а четворо је повријеђено.

УН: У Украјини од фебруара више од 17.000 цивилних жртава

Више од 17.000 цивила, међу којима више од 400 дјеце, изгубило је живот у Украјини од фебруара, саопштио је координатор УН за ванредну помоћ Мартин Грифитс.

Преносећи податке Канцеларије високог комесара УН за људска права, Грифитс је рекао да су од 24. фебруара, почетка напада Русије на Украјину, убијена 17.023 цивила, укључујући 419 дјеце, пренио је ТАСС.

-Ипак, ми знамо да је стварни број жртава далеко већи - рекао је Грифитс.

Он је изјавио и да је Свјетска здравствена организација пријавила најмање 715 напада на здравствени систем Украјине прецизирајући да је у питању 630 напада на здравствене објекте и 61 на особље.

Према његовим ријечима, више од 14 милиона Украјинаца је било принуђено да напусти своје домове. Међу њима је 6,5 милиона интерно расељено, а више од 7,8 милиона су избјеглице широм Европе.

Шаленберг: Европи је потребна Русија са којом је могуће ступити у дијалог

Министар иностраних послова Аустрије Александер Шаленберг, због новог таласа напада руске војске на украјинску инфраструктуру, сматра да тренутно готово да нема шансе за мировне преговоре.

Шаленберг је, пред спољнополитичким одбором аустријског парламента, рекао да, је и поред тога, погрешно искључити Русију са међународних скупова.

-Европи је потребна Русија са којом је могуће ступити у дијалог у вези заједничке безбједности - поручио је он. На основу актуелне ситуације, сматра да ће рат трајати и идуће године. Због тога, истиче, треба учинити све да се спријечи људска патња, те и поред помоћи Украјини треба покушати са Русијом ступити у разговоре, иако за то нема консензуса у ЕУ.

Нова војна помоћ САД за Украјину

Амерички конгрес усвојио је приједлог Закона о националној одбрамбеној политици за 2023. годину, укупне вриједности 858 милијарди долара на основу кога ће у Украјину сљедеће године бити послат нови пакет безбједносне помоћи у износу од најмање 800 милиона долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана