Bajden pozvao Kongres da blokira mogući štrajk željezničara

Tanjug
Foto: Tanjug

VAŠINGTON– Predstavnički dom američkog Kongresa trebalo bi danas, na poziv predsjednika Džoa Bajdena, da glasa o blokiranju štrajka koji su najavili željeznčari nezadovoljni tokom pregovora o kolektivnom ugovoru s poslodavcima.

Pregovori se vode od septembra, a pošto dvije strane nisu uspjele da postignu sporazum, predsednik Bajden je naredio Kongresu da se umiješa i spriječi štrajk koji je najavljen za 9. decembar.

 „Kongres mora da djeluje da spriječi štrajk na željeznici. To nije laka odluka, ali mislim da to moramo da uradimo. Ekonomija je u opasnosti", rekao je Bajden novinarima u utorak. 

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi saopštila je da će poslanici glasati za nametanje okvirnog dogovora koji je postignut u septembru sa desetak sindikata koji predstavljaju 115.000 radnika, izvještava Rojters. 

Pelosi je navela da cće Dom zasebno glasati u sredu o predlogu da se zaposlenima u željeznici dozvoli sedam dana plaćnog bolovanja.

„Nisam za sprečavanje mogućnosti sindikatima da štrajkuju, ali odmeravajući ulog, moramo izbjeći štrajk“, rekla je ona poslije sastanka sa Bajdenom. 

Američki predsjednik je upozorio na katastrofalne ekonomske posljedice ako se železničke usluge obustave, rekavši da bi do 765.000 Amerikanaca moglo da ostane bez posla u prve dvije nedjelje.

Prema Asocijaciji američkih željeznica, otprilike jedna trećina američkog izvoza odvija se željeznicom.

„Da budem jasan: zatvaranje željeznice bi uništilo našu ekonomiju. Bez teretnog željezničkog saobraćaja mnoge američke industrije bi se zatvorile“, napisao je Bajden na Tviteru u ponedjeljak. 

Uprkos tjesnim vezama između sindikata i Demokratske stranke, nekoliko radničkih voća je kritkovalo Bajdena zbog zahtjeva da Kongres nametne ugovor koji su radnici u četiri od 12 sindikata odbili jer je iz njega izostavljeno plaćeno bolovanje.

Jedan od četiri sindikata koji su glasali protiv ugovora, usprotivio se Bajdenovom pozivu Kongresu da interveniše, rekavši „željeznica nije mjesto za rad dok ste bolesni. Opasno je, nerazumno je i nepravedno insistirati da osoba obavlja kritičan posao kada se ne osjeća dobro".

Sindikati su u pregovorima tražili 15 dana plaćenog bolovanja, a željeznice su riješile da to bude jedan dan. 

Sindikalno zalaganje za plaćeno bolovanje dobilo je podršku na Kapitol Hilu, gdje je senator Berni Sanders zaprijetio da će odložiti nacrt zakona o željeznici ukoliko ne bude glasanja o pitanju dužine plaćenog bolovanja.

„Garantovanje sedam plaćenih dana bolovanja željezničkim radnicima koštalo bi željezničku industriju ukupno 321 milion dolara godišnje – manje od 2,0 posto njenog profita. Nemojte mi reći da željeznička industrija to ne može da priušti. Željezničke kompanije su ove godine potrošile 25,5 milijardi dolara na otkup akcija i dividende“, rekao je Sanders. 

Demokratski poslanik Džamal ​​Bouman napisao je na Tviteru da  ne može mirne savjesti da glasa za zakon koji ne daje željezničkim radnicima plaćeno odsustvo koje zaslužuju.

Bajden je u ponedjeljak pohvalio predloženi ugovor koji uključuje povećanje plata od 24 odsto tokom pet godina i pet godišnjih paušalnih isplata od po 1.000 dolara. 

Zaustavljanje železničkog saobraćaja moglo bi da zamrzne skoro 30 posto američkih kargo pošiljki, da podstakne već visoku inflaciju i da košta američku ekonomiju čak dvije milijarde dolara dnevno. 

Kongres SAD je više puta u posljednjih nekoliko decenija donio zakone o odlaganju ili zabrani štrajkova željeznica i avio-kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana