Babajan: Oko 120.000 Jermena otići će iz Nagorno-Karabaha

Tanjug
Babajan: Oko 120.000 Jermena otići će iz Nagorno-Karabaha

BAKU - Oko 120.000 Jermena iz Nagorno-Karabaha otići će u Jermeniju jer ne žele da žive u sastavu Azerbejdžana i plaše se etničkog čišćenja, rekao je danas savjetnik predsjednika otcijepljenog nepriznatog regiona David Babajan.

Babajan je rekao za Rojters da Jermeni ne žele da žive u sastavu Azerbejdžana i da će 99,90 odsto njih zbog toga napustiti Nagorno-Karabah.

-Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za jermenski narod i za cijeli civilizovani svijet - naveo je Babajan i dodao da je u toku proces predaje oružja etničkih Jermena iz Nagorno-Karabaha.

Nagorno-Karabah, teritorija koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo dijelove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

Jermeni iz tog regiona bili su primorani da proglase prekid vatre 20. septembra nakon 24-časovne vojne operacije mnogo brojnije azerbejdžanske vojske.

Azerbejdžan je saopštio da će garantovati prava Jermena u Nagorno-Karabahu i integrisati region. Jermenija je saopštila da je više od 200 ljudi ubijeno, a 400 ranjeno u azerbejdžanskoj vojnoj operaciji u Nagorno-Karabahu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana