Бабајан: Око 120.000 Јермена отићи ће из Нагорно-Карабаха

Танјуг
Бабајан: Око 120.000 Јермена отићи ће из Нагорно-Карабаха

БАКУ - Око 120.000 Јермена из Нагорно-Карабаха отићи ће у Јерменију јер не желе да живе у саставу Азербејџана и плаше се етничког чишћења, рекао је данас савјетник предсједника отцијепљеног непризнатог региона Давид Бабајан.

Бабајан је рекао за Ројтерс да Јермени не желе да живе у саставу Азербејџана и да ће 99,90 одсто њих због тога напустити Нагорно-Карабах.

-Судбина нашег јадног народа ући ће у историју као срамота за јерменски народ и за цијели цивилизовани свијет - навео је Бабајан и додао да је у току процес предаје оружја етничких Јермена из Нагорно-Карабаха.

Нагорно-Карабах, територија која је међународно призната као дио Азербејџана, није под контролом Бакуа од раних 1990-их, након рата између Јерменије и Азербејџана.

Азербејџан је поново заузео дијелове територије Нагорно-Карабаха и око њега у рату 2020. године.

Јермени из тог региона били су приморани да прогласе прекид ватре 20. септембра након 24-часовне војне операције много бројније азербејџанске војске.

Азербејџан је саопштио да ће гарантовати права Јермена у Нагорно-Карабаху и интегрисати регион. Јерменија је саопштила да је више од 200 људи убијено, а 400 рањено у азербејџанској војној операцији у Нагорно-Карабаху.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана