Australija: U kokainu pronađene opasne supstance i preparat koji izaziva rak

Srna
Foto: GS

SIDNEJ- Australijska federalna policija upozorila je da su u kokainu zaplijenjenom u toj zemlji pronađeni opasni agensi protiv životinjskih crva i farmaceutski preparat koji je povučen prije nekoliko decenija zbog izazivanja raka.

"Droga se često reducira na nisku čistoću korišćenjem niza moćnih hemikalija i takozvanih filera", izjavila je komandant forenzičkih operacija Pola Hadson.

Ona je rekla da se agens protiv životinjskih crva Levamisol "često otkriva u kokainu".

"Agens može izazvati ozbiljne infekcije kože kod ljudi", upozorila je ona.

Hadsonova je naglasila da se kokain, koji se uglavnom proizvodi u Americi, takođe "siječe" sa fenacetinom, zabranjenim u većini zemalja, jer izaziva rak i oštećuje bubrege, "u pokušaju da se poveća profit ilegalnih dilera droge".

Ona je pozvala građane Australije da budu bezbjedni ovog Božića i da imaju na umu da su njihovi životi često u rukama brutalnih kartela i transnacionalnog organizovanog kriminala, poput odmetničkih motociklističkih bandi u Australiji, kojima nije stalo do toga koje toksične supstance se miješaju sa nedozvoljenim drogama, koje su same po sebi opasne.

Australijske vlasti procjenjuju da se svake godine u zemlji konzumira oko 5,6 tona kokaina, što je porast od 80 odsto u posljednjih pet godina, navodi DPA.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana