Аустралија: У кокаину пронађене опасне супстанце и препарат који изазива рак

Срна
Foto: ГС

СИДНЕЈ- Аустралијска федерална полиција упозорила је да су у кокаину заплијењеном у тој земљи пронађени опасни агенси против животињских црва и фармацеутски препарат који је повучен прије неколико деценија због изазивања рака.

"Дрога се често редуцира на ниску чистоћу коришћењем низа моћних хемикалија и такозваних филера", изјавила је командант форензичких операција Пола Хадсон.

Она је рекла да се агенс против животињских црва Левамисол "често открива у кокаину".

"Агенс може изазвати озбиљне инфекције коже код људи", упозорила је она.

Хадсонова је нагласила да се кокаин, који се углавном производи у Америци, такође "сијече" са фенацетином, забрањеним у већини земаља, јер изазива рак и оштећује бубреге, "у покушају да се повећа профит илегалних дилера дроге".

Она је позвала грађане Аустралије да буду безбједни овог Божића и да имају на уму да су њихови животи често у рукама бруталних картела и транснационалног организованог криминала, попут одметничких мотоциклистичких банди у Аустралији, којима није стало до тога које токсичне супстанце се мијешају са недозвољеним дрогама, које су саме по себи опасне.

Аустралијске власти процјењују да се сваке године у земљи конзумира око 5,6 тона кокаина, што је пораст од 80 одсто у посљедњих пет година, наводи ДПА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана