Amerikanci priznali: Ruski Su-35 je bolji od američkog F-15EX

Sputnjik.rs
Amerikanci priznali: Ruski Su-35 je bolji od američkog F-15EX

Ruski lovac generacije 4++ Su-35 je bolji od američkog F-15EX, zaključili eksperti magazina Military Watch.

Oba lovca - Su-35 i F-15EX - učestvuju na tenderu Ratnog vazduhoplovstva Indije za kupovinu aviona. Autori članka smatraju da njihovi avioni imaju šansi za pobjedu, ali da su Rusi u prednosti, iz više razloga.

Kako naglašavaju eksperti, bez obzira na to što je F-15EX brži od Su-35S - 2,5 maha naprotiv 2,25 mahova - ruski avion posjeduje snažniji radar Irbis-E.

Osim toga, Su-35 ima savremenije naoružanje, što mu omogućava da prati do 30 i pogađa do osam vazdušnih ciljeva. Za razliku pod ruskog oponenta, američka letjelica ne može da se pohvali da posjeduje hipersonične rakete u svom arsenalu.

Lovac Su-35 ima velike manevarske mogućnosti i predviđen je za rješavanje zadataka osvajanja i zadržavanja superiornosti u vazduhu, avijacionu podršku snaga u konfliktima bilo kojih razmjera i izolaciju rejona gdje se vode borbe. Taj savremeni avion može da koristi savremeno i perspektivno taktično naoružanje klase vazduh-vazduh, kao i vazduh-zemlja.

F-15EX - savremena modifikacija američkog lovca bombardera F-15E Strike Eagle. Avion je naoružan sa 22 rakete klase vazduh-vazduh, savremenom avionikom, radarom AESA. U januaru 2020. godine američka avijacija kupovinu prve partije ovih letjelica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana