Alijansa advokata: Odluka o deportaciji Đokovića - debakl vlade

Srna
Alijansa advokata: Odluka o deportaciji Đokovića - debakl vlade

MELBURN - Alijansa advokata Australije ocijenila je da odluka Federalnog suda ove zemlje kojom je potvrđeno ukidanje vize Novaku Đokoviću predstavlja debakl australijske Vlade i da bi mogla da bude presedan.

”Glavna naša briga nije da li je gospodinu Novaku Đokoviću bilo omogućeno da igra tenis ove nedelje. Naša briga je stav savezne vlade da nije u obavezi da dokaže da bi gospodin Đoković podsticao stavove o vakcinaciji koji su u suprotnosti sa stavovima vlade, već samo da postoji mogućnost da bi ih podsticao”, izjavio je portparol Alijanse advokata Greg Barns.

On smatra da su to veoma niski kriterijumi za deportaciju lica iz Australije, posebno u okolnostima kada je sposobnost ulaganja žalbe ograničena, prenosi “Sputnjik”.

“Korištenje mogućeg rizika za javni red i mir kao razlog da se nekom odbije pravo ulaska u zemlju je zabrinjavajuće za društvo koje je navodno posvećeno slobodi govora i razmišljanja”, rekao je Barns.

Novaku Đokoviću je odbijena žalba pred Federalnim sudom u Kanberi nakon što mu je ministar za imigraciona pitanja Aleks Hok ukinuo vizu iskoristivši diskreciono pravo.

Zbog svega toga Alijansa advokata Australije upozorava da bi stav Vlade mogao da znači da će ubuduće i drugim licima koja žele da posjete njihovu zemlju biti onemogućen ulaz.

“Opsesija vlade sa oštrim politikama čuvanja granice, u kombinaciji sa proizvoljnim pristupom otkazivanja viza i pritvaranjem, ove nedelje je kreirala debakl, ali rizikuje se i da postavi opasan presedan”, navedeno je u saopštenju Alijanse advokata Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana