Алијанса адвоката: Одлука о депортацији Ђоковића - дебакл владе

Срна
Алијанса адвоката: Одлука о депортацији Ђоковића - дебакл владе

МЕЛБУРН - Алијанса адвоката Аустралије оцијенила је да одлука Федералног суда ове земље којом је потврђено укидање визе Новаку Ђоковићу представља дебакл аустралијске Владе и да би могла да буде преседан.

”Главна наша брига није да ли је господину Новаку Ђоковићу било омогућено да игра тенис ове недеље. Наша брига је став савезне владе да није у обавези да докаже да би господин Ђоковић подстицао ставове о вакцинацији који су у супротности са ставовима владе, већ само да постоји могућност да би их подстицао”, изјавио је портпарол Алијансе адвоката Грег Барнс.

Он сматра да су то веома ниски критеријуми за депортацију лица из Аустралије, посебно у околностима када је способност улагања жалбе ограничена, преноси “Спутњик”.

“Кориштење могућег ризика за јавни ред и мир као разлог да се неком одбије право уласка у земљу је забрињавајуће за друштво које је наводно посвећено слободи говора и размишљања”, рекао је Барнс.

Новаку Ђоковићу је одбијена жалба пред Федералним судом у Канбери након што му је министар за имиграциона питања Алекс Хок укинуо визу искористивши дискреционо право.

Због свега тога Алијанса адвоката Аустралије упозорава да би став Владе могао да значи да ће убудуће и другим лицима која желе да посјете њихову земљу бити онемогућен улаз.

“Опсесија владе са оштрим политикама чувања границе, у комбинацији са произвољним приступом отказивања виза и притварањем, ове недеље је креирала дебакл, али ризикује се и да постави опасан преседан”, наведено је у саопштењу Алијансе адвоката Аустралије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана