Alerberger: Svako od nas će se prije ili kasnije zaraziti koronom

Tanjug
Alerberger: Svako od nas će se prije ili kasnije zaraziti koronom

BEČ- Austrijski infektolog Franc Alerberger ne vjeruje da će korona virus biti iskorjenjen i da smatra da će se "svako od nas prije ili kasnije zaraziti", ali ističe da se radi o mnogo bezopasnijoj bolesti nego što se prije deset mjeseci strahovalo.

"Ovaj virus će nam ostati. Svako od nas će prije ili kasnije imati koronu, izuzev ako prije toga umre", poručio je Alerberger u izjavi austrijskom radiju "Oe3".

Direktor Odjeljenja za javno zdravlje Agencije za zdravstvo i bezbijednost ishrane (AGES) očekuje da će vakcina protiv korona virusa stajati na raspolaganju najranije od jula iduće godine.

"Kladim se u sve da neće biti lijeka, jer se lijekovi protiv virusa mogu izbrojati na prste jedne ruke", podvukao je on.

Alerberger kaže da je korona virus bezopasnija bolest nego što se strahovalo prije deset mjeseci, kada se smatralo da je smrtnost zaraženih na 30 odsto.

On se pozvao na studiju Univerziteta Stanford prema kojoj je smrtnost na 0,23 odsto.

"Ta vrijednost odgovara i našim podacima", naglasio je vodeći austrijski infektolog.

Istovremeno upozorava da, iako je trenutno popunjeno svega sedam odsto kapaciteta na intenzivnoj njezi u austrijskim bolnicama, treba imati u vidu da 90 odsto Austrijanaca može oboljeti i da se ne smije potcijeniti udio starijih od 65 godina, jer je među njima smrtnost jasno veća nego kod sezonske gripe.

Upozorio je i na zaoštravanje situacije tokom zime.

"Moramo pripaziti da ne doživimo iznenađenje u negativnom smislu. Ako budemo imali 4.000 ili 5.000 novozaraženih dnevno, moramo računati s tim da će medicinski kapaciteti biti na njihovim granicama, da će biti smrtnih slučajeva u staračkim domovima, a političari izloženi masivnom pritisku. Ne možemo, u principu, spriječiti pojedinačne smrtne slučajeve, ali možemo da tok usporimo", rekao je Alerberger dodajući da očekuje vrhunac kovid infekcije u decembru ili januaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana