Алербергер: Свако од нас ће се прије или касније заразити короном

Танјуг
Алербергер: Свако од нас ће се прије или касније заразити короном

БЕЧ- Аустријски инфектолог Франц Алербергер не вјерује да ће корона вирус бити искорјењен и да сматра да ће се "свако од нас прије или касније заразити", али истиче да се ради о много безопаснијој болести него што се прије десет мјесеци страховало.

"Овај вирус ће нам остати. Свако од нас ће прије или касније имати корону, изузев ако прије тога умре", поручио је Алербергер у изјави аустријском радију "Ое3".

Директор Одјељења за јавно здравље Агенције за здравство и безбиједност исхране (АГЕС) очекује да ће вакцина против корона вируса стајати на располагању најраније од јула идуће године.

"Кладим се у све да неће бити лијека, јер се лијекови против вируса могу избројати на прсте једне руке", подвукао је он.

Алербергер каже да је корона вирус безопаснија болест него што се страховало прије десет мјесеци, када се сматрало да је смртност заражених на 30 одсто.

Он се позвао на студију Универзитета Станфорд према којој је смртност на 0,23 одсто.

"Та вриједност одговара и нашим подацима", нагласио је водећи аустријски инфектолог.

Истовремено упозорава да, иако је тренутно попуњено свега седам одсто капацитета на интензивној њези у аустријским болницама, треба имати у виду да 90 одсто Аустријанаца може обољети и да се не смије потцијенити удио старијих од 65 година, јер је међу њима смртност јасно већа него код сезонске грипе.

Упозорио је и на заоштравање ситуације током зиме.

"Морамо припазити да не доживимо изненађење у негативном смислу. Ако будемо имали 4.000 или 5.000 новозаражених дневно, морамо рачунати с тим да ће медицински капацитети бити на њиховим границама, да ће бити смртних случајева у старачким домовима, а политичари изложени масивном притиску. Не можемо, у принципу, спријечити појединачне смртне случајеве, али можемо да ток успоримо", рекао је Алербергер додајући да очекује врхунац ковид инфекције у децембру или јануару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана