Albaneze: Želim da se Asanž vrati u Australiju što je prije moguće

Tanjug
Albaneze: Želim da se Asanž vrati u Australiju što je prije moguće

KANBERA- Australijski premijer Entoni Albaneze izjavio je danas da želi da se Džulijan Asanž (52) vrati u Australiju što je prije moguće nakon što je osnivač Vikiliksa pušten iz zatvora i napustio Veliku Britaniju poslije postizanja sporazuma s američkim vlastima o priznanju krivice o kršenju zakona o špijunaži.

Albaneze je rekao pred australijskim parlamentom da se slučaj protiv osnivača Vikiliksa dugo odugovlačio, da je sada oslobođen iz zatvora i da želi da se Asanž sada vrati kući u Australiju, prenio je Rojters.

Asanž je na putu ka okružnom sudu na američkom pacifičkom ostrvu Sajpan, na Marijanskim ostrvima, gdje se očekuje da će se u srijedu izjasniti krivim po jednoj tački optužnice u okviru sporazuma o priznanju krivice koji će omogućiti da bude na slobodi i da se vrati u svoj dom u Australiji poslije 14-godišnjeg pravnog postupka protiv njega.

Američki tužioci su rekli da Asanž želi da se izjasni o krivici pred američkim sudom, ali ne u kontinentalnom dijelu SAD. Marijanska ostrva su dio SAD bez punog statusa države, a stanovnici su američki državljani.

Ostrvo Sajpan ima prednost što je relativno blizu Asanžovog doma u Australiji, otprilike 3.000 kilometara južno, dok su, na primjer, Havaji više nego dvostruko udaljeniji, navodi Rojters. Vikiliks je saopštio da je Asanž napustio zatvor Belmarš u Velikoj Britaniji, u kojem je proveo posljednjih pet godina.

Asanž je pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za udruživanje radi dobijanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane. On bi trebalo da bude osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana