Abas: Palestina će nastaviti napore da postane punopravni član UN

Tanjug
Foto: Agencije

RAMALA- Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izjavio je danas da će Palestina nastaviti nastojanje da dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

On je u saopštenju naveo da podrška Generalne skupštine UN palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN podržava napore Palestinaca za održavanje još jednog glasanja o tom pitanju u Savjetu bezbjednosti UN, prenio je Rojters.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je ranije danas palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN.

Generalna skupština UN je Palestinu priznala kao kvalifikovanu za pridruživanje, preporučivši Savjetu bezbjednosti UN da ponovo povoljno glasa o ovom pitanju.    

Glasanje 193-člane Generalne skupštine predstavljalo je globalno ispitivanje podrške palestinskih nastojanja da postanu punopravna članica Ujedinjenih nacija, što je potez kojim bi se efektivno priznala palestinsku državu, nakon što su SAD stavile veto na to u Savjetu bezbjednosti UN prošlog mjeseca.

Generalna skupština je usvojila rezoluciju sa 143 glasa za i devet protiv - uključujući SAD i Izrael - dok je 25 zemalja bilo uzdržano.    

To Palestincima ne daje punopravno članstvo u UN, već ih jednostavno priznaje kao kvalifikovane za pridruživanje.    

Zahtjev za punopravno članstvo u UN prvo treba da odobri 15-člani Savjet bezbjednosti, a zatim i Generalna skupština.

Rojters dodaje da ako Savjet i izglasa u korist palestinskog članstva u UN, vjerovatno će se ponovo suočiti sa američkim vetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana