Абас: Палестина ће наставити напоре да постане пуноправни члан УН

Танјуг
Foto: Агенције

РАМАЛА- Предсједник Палестинске самоуправе Махмуд Абас изјавио је данас да ће Палестина наставити настојање да добије пуноправно чланство у Уједињеним нацијама.

Он је у саопштењу навео да подршка Генералне скупштине УН палестинском настојању да постане пуноправна чланица УН подржава напоре Палестинаца за одржавање још једног гласања о том питању у Савјету безбједности УН, пренио је Ројтерс.

Генерална скупштина Уједињених нација подржала је раније данас палестинску кандидатуру за пуноправно чланство у УН.

Генерална скупштина УН је Палестину признала као квалификовану за придруживање, препоручивши Савјету безбједности УН да поново повољно гласа о овом питању.    

Гласање 193-члане Генералне скупштине представљало је глобално испитивање подршке палестинских настојања да постану пуноправна чланица Уједињених нација, што је потез којим би се ефективно признала палестинску државу, након што су САД ставиле вето на то у Савјету безбједности УН прошлог мјесеца.

Генерална скупштина је усвојила резолуцију са 143 гласа за и девет против - укључујући САД и Израел - док је 25 земаља било уздржано.    

То Палестинцима не даје пуноправно чланство у УН, већ их једноставно признаје као квалификоване за придруживање.    

Захтјев за пуноправно чланство у УН прво треба да одобри 15-члани Савјет безбједности, а затим и Генерална скупштина.

Ројтерс додаје да ако Савјет и изгласа у корист палестинског чланства у УН, вјероватно ће се поново суочити са америчким ветом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана