Vučić: Nema ni korona virusa, niti zaraženih, ali potreban oprez

Srna
Vučić: Nema ni korona virusa, niti zaraženih, ali potreban oprez

BEOGRAD - U Srbiji u ovom trenutku ne postoji virus korona niti ima zaraženih tim virusom, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa nadležnim službama i organima koji se bave rješavanjem problema u vezi s tim virusom.

"U Srbiji nema zaraženih virusom korona. Niko nije preminuo, ne samo da nema smrtnih slučajeva, nego ni onih koji su pozitivni na korona virus. Ima razloga za oprez, ali ne za veliku brigu. Država će da radi svoj posao. I da peremo ruke što češće", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu. 

On je rekao da na društvenim mrežama postoji nevjerovatna kampanja laži i neistina da su neki ljudi umrli od virusa korona u Srbiji. 

Vučić je rekao da su na sastanku dogovorene i napravljene kompletne mjere prevencije i hitne reakcije svih nadležih organa u slučaju pojave virusa korona, do najsitnijih detalja. 

"Napravili smo sve što je potrebno da možemo da izlečimo", rekao je Vučić, navodeći da država preduzima sve što može. 

On je rekao da će biti povećani sanitetski timovi na svim graničnim prelazima, da su pripremljene sve ustanove, objekti, sobe za potencijalne bolesnike, kao i da su kompanije zamoljene da se ubrza proizvodnja zaštitnih maski. 

"Nećemo imati problema, osim sa izazivanjem panike", rekao je Vučić. 

On je dodao da je shvatio na sastanku jedino da svi moraju da češće peru ruke i da je taj virus nešto mnogo slabije od gripa. 

"Moramo da sačuvamo svoju ekonomsku snagu, velike su posledice na one zemlje koje nisu pripremile svoje stanovništvo - i na Italiju i Hrvatsku. Zato smo se pripremili da nikakve panike na tržištu ne sme da bude", rekao je Vučić. 

On je zamolio ljude da ne kupuju bespotrebno brašno ili konzerve, jer nema potrebe. 

"Treba samo da se ponašamo racionalno i čuvamo zemlju od izliva lažne ljubavi usmerene na to da se zemlja sruši. Brojne su izmišljotine sa kojima smo se suočavali u poslednjih 48 časova. Molim ljude da slušaju stručnjake, a ne rekla-kazala", rekao je Vučić. 

On je rekao da ljekari i medicinske sestre imaju zaštitnu opremu, kao i policajci, te da nije slučajno što su stručnjaci iz Svjetske zdravstvne organizacije (SZO) pohvalili Srbiju. 

Što se tiče privrede i svjetskih berzi, Vučić je dodao da je sa ministrom finansija Sinišom Malim razgovarao kako da se zaštiti zemlja. 

"Država preduzima sve što može da se preduzme, i to građani treba da znaju. Proći ćemo i kroz ovo, ali treba samo da spustimo loptu i sve posmatramo na racionalan način. Čini mi se da ćemo izaći iz svega, nadam se, bez problema", rekao je Vučić. 

On je naveo da će od sutra Ministarstvo zdravlja dva puta dnevno u 8.00 i 18.00 časova obavještavati na svom sajtu građane o svemu u vezi sa virusom korona. 

Vučić je dodao da je od stručnjaka na sastanku danas čuo da je danas veća panika nego kada je Beograd zahvatili variola-vera prije nekoliko decenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana