Turistički vodiči iz Albanije i Hrvatske falsifikuju istoriju

Agencije
Turistički vodiči iz Albanije i Hrvatske falsifikuju istoriju

BEOGRAD - Strance u obilazak Beograda vode na divlje i turistički agenti iz Hrvatske i Albanije, koji im pričaju da je Nikola Tesla Hrvat ili falsifikuju istoriju.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić istakao je da to, nažalost, nije usamljen slučaj kada je riječ o "svojeručnom" tumačenju kulturnih znamenitosti Beograda i Srbije.

"Neretko se desi da turistički vodiči iz Albanije ili Hrvatske prezentuju turistima priče o različitim spomenicima kulture na takav način da falsifikuju istoriju, a to je ozbiljan problem", rekao je Seničić za "Blic".

On je naveo da se založio za uvođenje turističke policije koja će imati mogućnosti da privede i kazni u skladu sa zakonom svakog ko ne poštuje propise u vezi sa vršenjem dužnosti turističkog vodiča.

Seničić je dodao da je u turistički uređenim zemljama, kao što su Grčka, Italija ili Španija, zakonom kažnjivo da posao turističkog vodiča obavlja nelicencirana osoba.

On je naveo da tumačenje "na svoju ruku" u turističkom poslu nije dozvoljeno nigdje usvijetu, te napominje da, prema zakonima Srbije, tako nešto ne bi smjelo da se događa.

Seničić je dodao da vodič grupe mora da ima licencu da bi tu grupu legalno mogao da sprovodi kroz Srbiju, kao i da ima državljanstvo Srbije i znanje stranog jezika na nivou B2.

Srpski Zakon o turizmu propisao je da posao turističkog vodiča mogu da obavljaju i srpski, ali i državljani EU, ako prema srpskom programu polože ispit pred komisijom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana