Туристички водичи из Албаније и Хрватске фалсификују историју

Агенције
Туристички водичи из Албаније и Хрватске фалсификују историју

БЕОГРАД - Странце у обилазак Београда воде на дивље и туристички агенти из Хрватске и Албаније, који им причају да је Никола Тесла Хрват или фалсификују историју.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александар Сеничић истакао је да то, нажалост, није усамљен случај када је ријеч о "својеручном" тумачењу културних знаменитости Београда и Србије.

"Неретко се деси да туристички водичи из Албаније или Хрватске презентују туристима приче о различитим споменицима културе на такав начин да фалсификују историју, а то је озбиљан проблем", рекао је Сеничић за "Блиц".

Он је навео да се заложио за увођење туристичке полиције која ће имати могућности да приведе и казни у складу са законом сваког ко не поштује прописе у вези са вршењем дужности туристичког водича.

Сеничић је додао да је у туристички уређеним земљама, као што су Грчка, Италија или Шпанија, законом кажњиво да посао туристичког водича обавља нелиценцирана особа.

Он је навео да тумачење "на своју руку" у туристичком послу није дозвољено нигдје усвијету, те напомиње да, према законима Србије, тако нешто не би смјело да се догађа.

Сеничић је додао да водич групе мора да има лиценцу да би ту групу легално могао да спроводи кроз Србију, као и да има држављанство Србије и знање страног језика на нивоу Б2.

Српски Закон о туризму прописао је да посао туристичког водича могу да обављају и српски, али и држављани ЕУ, ако према српском програму положе испит пред комисијом Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана