Ministri Vulin i Šojgu: Najbolja saradnja ikada

Tanjug
Ministri Vulin i Šojgu: Najbolja saradnja ikada

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Palati Srbija sa ministrom odbrane Ruske Federacije, generalom armije Sergejom Šojguom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredjeljenje da saradnja između dvije zemlje u narednom periodu bude dodatno unaprijeđena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

Koliko je saradnja unaprijeđena najbolje govori podatak da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. godine realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Vulin je istakao da su lični odnosi predsjednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprinijeli da saradnja dvije države bude na najvišem istorijskom nivou i dodao da je predsjednik Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Ministar Vulin je istakao da Srbija visoko ceni to što Ruska Federacija nije priznala tzv. "državu Kosovo" i zahvalio Ruskoj Federaciji na principijelnoj i dosljednoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih nacionalnih interesa.

On je naglasio da nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada je na molbu predsjednika Vučića predsednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je spriječila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod.

Srbija želi snažnu i jaku vojsku, rekao je ministar Vulin, jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja i zahvalio na vojnotehničkoj pomoći koju Ruska Federacija pruža Vojsci Srbije.

Ministar Vulin izrazio je zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Dejtonskog sporazuma.

Posebno je ukazao na to da je nedopustivo formiranje tzv. "vojske Kosova", njeno naoružavanje i jačanje. Posebno brine izostanak reakcije Evropske unije, NATO i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN, rekao je ministar Vulin.

Ministar odbrane Srbije poručio je da će u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama članicama.

Čestitajući ministru Šojguu na ponovnom imenovanju na dužnost ministra odbrane u novoj Vladi Ruske Federacije, Vulin je zahvalio na tome što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu u novom mandatu i kao iskrenom prijatelju Srbije na ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći koju je učinio, posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Ruske Federacije i izrazio verovanje da će s takvim projektima biti nastavljeno i ubuduće.

Prema rečima Vulina, Vojsci Srbije ukazana je čast pozivom i učešćem na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja 2020. godine u Moskvi i ukazao na značaj jubileja, posebno u vremenu kada postoje pokušaji revizije istorije i prekrajanja istorijskih činjenica.

Ministar Šojgu čestitao je ministru Vulinu Dan državnosti Republike Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Ruske Federacije.

Kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa, ruski ministar odbrane naveo je zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi pripadnika dve vojske prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

Ministar Šojgu uputio je lični poziv ministru Vulinu da u junu ove godine prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.

Na kraju sastanka, ministar Vulin uputio je čestitke ministru Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine, koji se u Ruskoj Federaciji obeležava 23. februara.

Današnja poseta je deveti susret ministara Vulina i Šojgua od imenovanja Aleksandra Vulina za ministra odbrane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana