Министри Вулин и Шојгу: Најбоља сарадња икада

Tanjug
Министри Вулин и Шојгу: Најбоља сарадња икада

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Палати Србија са министром одбране Руске Федерације, генералом армије Сергејом Шојгуом, који борави у званичној посјети Србији.

Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Министри Вулин и Шојгу разговарали су о сарадњи у области одбране која има узлазни тренд и која се одвија у складу с Декларацијом о стратешком партнерству и истакли заједничко опредјељење да сарадња између двије земље у наредном периоду буде додатно унапријеђена, као и да се остваре сви циљеви сарадње на обострано задовољство два пријатељска народа и државе.

Колико је сарадња унапријеђена најбоље говори податак да су само у 2019. години реализоване 94 активности у оквиру међународне војне сарадње са Руском Федерацијом, док је у периоду од 2000. до 2012. године реализован занемарљив број активности билатералне војне сарадње, саопштило је министарство одбране.

Вулин је истакао да су лични односи предсједника и врховних команданата оружаних снага Владимира Путина и Александра Вучића допринијели да сарадња двије државе буде на највишем историјском нивоу и додао да је предсједник Вучић једини државник у Европи који је рекао да његова земља никада неће увести санкције Русији.

Министар Вулин је истакао да Србија високо цени то што Руска Федерација није признала тзв. "државу Косово" и захвалио Руској Федерацији на принципијелној и досљедној подршци у очувању територијалног интегритета Републике Србије и њених националних интереса.

Он је нагласио да никада нећемо заборавити 2015. годину када је на молбу предсједника Вучића председник Путин одлучио да Русија уложи вето на сједници Савјета безбједности УН и тако онемогући изгласавање резолуције која би осудила геноцид у Сребреници, чиме је спријечила да Срби буду проглашени за геноцидни народ.

Србија жели снажну и јаку војску, рекао је министар Вулин, јер је она гарант стабилности и неутралности, али и њеног напретка и развоја и захвалио на војнотехничкој помоћи коју Руска Федерација пружа Војсци Србије.

Министар Вулин изразио је забринутост за Србе и Српску православну цркву у Црној Гори, као и због напада на Републику Српску и кршење Дејтонског споразума.

Посебно је указао на то да је недопустиво формирање тзв. "војске Косова", њено наоружавање и јачање. Посебно брине изостанак реакције Европске уније, НАТО и свих који гарантују спровођење Резолуције 1244 СБ УН, рекао је министар Вулин.

Министар одбране Србије поручио је да ће у складу с политиком војне неутралности настојати да развија и даље унапређује сарадњу и са Организацијом уговора о колективној безбедности (ОДКБ), као и билатералне партнерске односе са њеним државама чланицама.

Честитајући министру Шојгуу на поновном именовању на дужност министра одбране у новој Влади Руске Федерације, Вулин је захвалио на томе што је одабрао Београд за прву званичну посету у новом мандату и као искреном пријатељу Србије на личном ангажовању и несебичној помоћи коју је учинио, посебно у опремању Војске Србије наоружањем и војном опремом из Руске Федерације и изразио веровање да ће с таквим пројектима бити настављено и убудуће.

Према речима Вулина, Војсци Србије указана је част позивом и учешћем на обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату 9. маја 2020. године у Москви и указао на значај јубилеја, посебно у времену када постоје покушаји ревизије историје и прекрајања историјских чињеница.

Министар Шојгу честитао је министру Вулину Дан државности Републике Србије и изразио задовољство степеном развијености сарадње у области одбране између Србије и Руске Федерације.

Као најбољи показатељ изузетно развијених односа, руски министар одбране навео је заједничке вежбе две војске и додао да је реализацијом шест вежби припадника две војске приказан висок ниво професионализма и врхунска обученост свих учесника, а да су демонстрирани пријатељски односи на терену.

Министар Шојгу упутио је лични позив министру Вулину да у јуну ове године присуствује састанку министара Шангајске организације за сарадњу.

На крају састанка, министар Вулин упутио је честитке министру Шојгуу поводом предстојећег Дана бранилаца отаџбине, који се у Руској Федерацији обележава 23. фебруара.

Данашња посета је девети сусрет министара Вулина и Шојгуа од именовања Александра Вулина за министра одбране Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана