Miloš Delibašić pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora

Agencije
Miloš Delibašić pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 30 godina zatvora Miloša Delibašića kao organizatora kriminalne grupe čiji su pripadnici ubili Nikolu Bojovića i Miloša Vidakovića 2013. godine.

Ostali pripadnici grupe osuđeni su na kazne od 17 do 35 godina zatvora, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Ovom pravosnažnom presudom potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu od 2. aprila 2019. godine.

Delibašić je osuđen zbog podstrekavanja na teško ubistvo Vidakovića i zbog zločinačkog udruživanja.

Saša Cvetanović osuđen je na 35 godina zatvora kao direktni izvršilac ubistva Bojovića, a Ratko Koljenšić na 30 godina zatvora.

Slaviša Novaković osuđen je na 35 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu Vidakovića, a Miloš Vojnović, kao direktni izvršilac ubistva Vidakovića osuđen je 17 godina zatvora.

Prema optužnici, na ova ubistva podstrekavali su ih Delibašić i Slobodan Šaranović, koji je bio glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava.

Svi osim Cvetanovića, koji je direktni izvršilac ubistva, osuđeni su zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Goran Bojanić, koji je promijenio prezime u Maletić, osuđen je na godinu dana zatvora i to samo za pripadništvo ovoj kriminalnoj grupi, koju su prema optužnici organizovali Delibašić i Šaranović.

Koljenšić je nedostupan pravosudnim organima Srbije i živi u Crnoj Gori, koja ne želi da ga izruči Srbiji, a Slaviša Novaković je u bjekstvu.

Miloš Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazumom sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud, a prema kome u zamjenu za priznanje ubistva i svjedočenje u procesu treba da bude osuđen na minimalnu kaznu zatvora za krivično djelo teško ubistvo od 10 i po godina.

Njemu je u kaznu od 17 godina uračunata i ranija kazna po drugoj pravosnažnoj presudi.

Nikola Bojović, rođeni brat Luke Bojovića, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine.

Protiv Slobodana Šaranovića postupak je obustavljen zbog smrti s obzirom da je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi ispred svoje kuće.

Šaranović je iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića, ubijen njegov brat Branislav Šaranović 2009. godine u Beogradu.

Luka Bojović je u španskom zatvoru od februara 2012. godine, gdje izdržava kaznu od 18 godina zbog nezakonitog arsenala oružja koje je kod njega pronađeno u Valensiji.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana