Apelacioni sud počeo da razmatra presudu Šarićevoj grupi

Agencije
Apelacioni sud počeo da razmatra presudu Šarićevoj grupi

BEOGRAD - Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je počela sjednica za razmatranje žalbi na osuđujuću presudu Darku Šariću i ostalim okrivljenim za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Na sedinici, koja je održana u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, sudija izvestilac počeo je sa predstavljanjem druge po redu prvostepene presude u ovom slučaju, koja je napisana na oko 600 strana.

Sednici su, pored advokata i Šarića, prisustvovali skoro svi optuženi u ovom slučaju.

Očekuje se da će referisanje presude biti nastavljano i sutra, a narednih dana će preći na žalbe tužilaštva, osuđenih i njihovih branilaca, koji će koji će imati priliku i da usmeno oblazlože svoje stavove.

Sednica za razmatranje žalbi predviđena je da traje ukupno 10 dana.

Potom će na nejavnom delu sednice sudsko veće odlučiti o žalbama.

Specijalni sud u Beogradu je nakon ponovljenog suđenja, 10. decembra 2018. godine prvostepenom presudom osudio Darka Šarića na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora kao organizatora kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain, a njegove saradnike i pripadnike grupe na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok je dvojicu oslobodio od optužbi za pomaganje izvršiocima posle izvršnog krivičnog dela.

Pošto je postupak već jednom bio vraćen na ponovno suđenje, jer je 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu, Apelacioni sud sada treba da donese konačnu odluku o ovom slučaju, a ukoliko bude želeo detaljnije razjašnjenje stvari - može sam da otvori glavni pretres i izvede dokaze koje smatra ključnim.

Šarić je četiri i po godine bio u bekstvu, a srpskim srpskim vlastima se predao 18. marta 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru, dok se svi ostali sada brane sa slobode ili su u kućnom pritvoru.

Osmorica optuženih su još u bekstvu.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra, a proces je u završnici.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana