Апелациони суд почео да разматра пресуду Шарићевој групи

Agencije
Апелациони суд почео да разматра пресуду Шарићевој групи

БЕОГРАД - Пред Апелационим судом у Београду данас је почела сjедница за разматрање жалби на осуђујућу пресуду Дарку Шарићу и осталим окривљеним за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

На сединици, која је одржана у специјалној судници Окружног затвора у Београду, судија известилац почео је са представљањем друге по реду првостепене пресуде у овом случају, која је написана на око 600 страна.

Седници су, поред адвоката и Шарића, присуствовали скоро сви оптужени у овом случају.

Очекује се да ће реферисање пресуде бити настављано и сутра, а наредних дана ће прећи на жалбе тужилаштва, осуђених и њихових бранилаца, који ће који ће имати прилику и да усмено облазложе своје ставове.

Седница за разматрање жалби предвиђена је да траје укупно 10 дана.

Потом ће на нејавном делу седнице судско веће одлучити о жалбама.

Специјални суд у Београду је након поновљеног суђења, 10. децембра 2018. године првостепеном пресудом осудио Дарка Шарића на максималну казну од 15 година затвора као организатора криминалне групе која је кријумчарила кокаин, а његове сараднике и припаднике групе на казне од годину до 15 година затвора, док је двојицу ослободио од оптужби за помагање извршиоцима после извршног кривичног дела.

Пошто је поступак већ једном био враћен на поновно суђење, јер је 2016. године укинуо првостепену пресуду, Апелациони суд сада треба да донесе коначну одлуку о овом случају, а уколико буде желео детаљније разјашњење ствари - може сам да отвори главни претрес и изведе доказе које сматра кључним.

Шарић је четири и по године био у бекству, а српским српским властима се предао 18. марта 2014. године, од када се налази у притвору, док се сви остали сада бране са слободе или су у кућном притвору.

Осморица оптужених су још у бекству.

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра, а процес је у завршници.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана