Most na kojem je ubijeno 13 zarobljenih vojnika JNA nazvali po jedinici čiji pripadnik ih je ubio

Srna
Most na kojem je ubijeno 13 zarobljenih vojnika JNA nazvali po jedinici čiji pripadnik ih je ubio

KARLOVAC - Koranski most, na kojem je ubijeno 13 zarobljenih vojnika JNA, preimenovan je u most Specijalne jedinice policije „Grom“, čiji je pripadnik Mihailo Hrastov počinio ovaj zločin i za to je osuđen.

Odluku o novom imenu mosta donijelo je Gradsko vijeće Karlovca na sjednici jutros u 3.45 časova.

To je bio prijedlog bivših specijalaca i komisije za imenovanja i preimenovanja javnih prostora i objekata u gradu Karlovcu, prenose hrvatski mediji.

Hrastov je nedavno dobio i mural u Karlovcu koji su mu napravili navijači Dinama „Bed blu bojsi“.

Juče se navršilo 30 godina od stradanja rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu koji su brutalno likvidirani, nakon što su ih zarobili pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Hrvatske.

Hrastvo je pravosnažno osuđen za ubistvo 13 i ranjavanje dvojice razoružanih rezervista JNA u proteklom ratu. Zločin je počinio 21. septembra 1991. godine na Koranskom mostu u Karlovcu.

Ovo je jedan od prvih ratnih zločina nad pripadnicim JNA, u to vrijeme jedine legitimne i regularne vojske u SFRJ u čijem sastavu je tada formalno-pravno bila i Hrvatska.

Tog 21. septembra 1991. godine pripadnici MUP i Zbora narodne garde Hrvatske su, ispred mosta na rijeci Korani, zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovedena je pješice preko Koranskog mosta.

Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i nad njima počeli „krvavi pir“, kada su 13 pripadnika JNA likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju.

Trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta, a četvrti se u toku noći, takođe sa teškim povredama, izvukao ispod mrtvih saboraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana